fbpx
Kanta-Häme

Rauhan puolesta, malariaa vastaan

– Aloittaessamme kampanjan lapsi kuoli malariaan joka kolmaskymmenes sekunti. Nyt olemme minuutissa. Edistystä on siis tapahtunut, mutta vielä on paljon tehtävää, kertoo kansainvälisen nuorkauppakamarijärjestö JCI:n maailmanpuheenjohtaja Paschal Dike.

Dike vieraili Hämeenlinnassa tiistaina JCI Challenge -kilpailun päätöstapahtumassa. Kilpailulla kerätään varoja JCI:n ja YK:n yhteistyökampanjaan Nothing But Nets (suom. pelkkiä verkkoja), joka hankkii malariaverkkoja Afrikkaan ja Aasiaan.

Dike on Suomessa Tampereella järjestettävän nuorkauppakamarien Eurooppa-konferenssin takia. Hämeenlinnan tapahtuma on osa konferenssin ennakko-ohjelmaa, jossa Dike oli paikalla etenkin varainkeruun takia.

Nothing But Nets on iso kampanja, joka on ollut meneillään jo vuodesta 2006. Kampanjan puitteissa on saatu lahjoitettua jo yli seitsemän miljoonaa malariaverkkoa alueille, joissa niitä tarvitaan.

Suomen JCI Challengessa verkkoja varten kerättiin yhteensä 3 381 euroa. Varoilla saadaan noin 375 uutta verkkoa.

– Tavoitteemme on hävittää malaria lopullisesti.

Dike itse on kotoisin Nigeriasta, jossa malariakuolleisuus on suurimpia maailmassa.

JCI Challenge on Hämeenlinnan nuorkauppakamarin ja kolmen muun suomalaisen nuorkauppakamarin yhteistyössä järjestämä kolmepäiväinen kilpailu.

Kilpailussa nuorkauppakamarilaisista koostuvat, kansainväliset joukkueet suorittavat erilaisia tehtäviä ja tutustuvat samalla maahan, jossa kilpailu pidetään. Varainkeruun lisäksi osallistujat kilpailivat tänä vuonna muun muassa eukonkannossa ja kirkkovenesoudussa, ja kiipesivät Aulangon näkötorniin.

Vuosittainen tapahtuma järjestettiin viime vuonna Turkissa ja toissavuonna Maltalla. Ensi vuonna kilpailijat tapaavat Sveitsissä.

JCI Challengen projektikoordinaattori Lotta Hanski toteaa, että Nothing But Nets on vielä melko tuntematon ohjelma Suomessa.

– Ihmiset eivät ehkä tiedä mihin verkot menevät, eikä varainkeruu muutenkaan ole vielä tuttua suomalaisille.

Osallistujia kilpailuun saapui yhteensä 13 maasta. Kaukaisimmat osallistujat olivat Yhdysvalloista, Etelä-Afrikasta ja Intiasta.

Nothing But Netsin lisäksi JCI:lla on meneillään Peace Is Possible eli rauha on mahdollista -kampanja. Paschal Dike toteaakin rauhattomuuden olevan suurin maailmanlaajuinen ongelma.

– Rauha ei ole pelkästään sotien puuttumista, vaan se koostuu monista asioista. Suvaitsevaisuus, terveys, tasa-arvo, ruoan riittävyys, työpaikat… Jos pystymme saavuttamaan nämä kaikki, pystymme saavuttamaan rauhan.

JCI kannustaa jäsenjärjestöjään tekemään yhteistyötä samanmielisten tahojen kanssa ja puuttumaan näin ongelmiin omissa yhteisöissään.

– Tilanne ei ole kaikkialla sama. On tärkeää ymmärtää oman maansa tarpeet.

Dike nostaa esiin myös kestävän kehityksen edistämisen ja luonnon arvon. Hän kertookin ihastuneensa suomalaisen luonnon kauneuteen ja läheisyyteen.

– Onhan luontoa toki muissakin maissa, mutta harvassa paikassa sen voi löytää edelleen kaupungin keskustasta. Häsa

Menot