Kanta-Häme

Rauli-myrskyn kesto hankaloitti sähköjen palauttamista

Poikkeuksellisen pitkä myrsky viivästytti sähköjen palauttamista Kanta-Hämeessä. Sadat taloudet olivat vielä sunnuntaina vailla sähköä lauantaisen myrskyn jäljiltä. Maanantaiaamuna Hämeenlinnassa oli vielä muutamia kymmeniä sähköttömiä talouksia.

Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas kertoo, että yleensä myrsky kestää korkeintaan 12 tuntia, mutta Rauli pauhasi yli 18 tuntia.

– Jokaiseen myrskyyn liittyy omanlaisiaan piirteitä. Rauli oli poikkeuksellisen laaja ja pitkäkestoinen rytistys. Korjaustyöt viivästyivät, kun puhuri vain jatkui.

Rauli-myrsky riivasi erityisesti Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Sähköverkon korjaustyöt etenivät Kanta-Hämeessä sunnuntain mittaan.

Vähän ennen kahdeksaa sunnuntai-iltana sähköttömiä kohteita oli Kanta-Hämeessä 410, joista lähes kaikki sijaitsivat Hämeenlinnassa. Puoli kolmen maissa sähköttä oli ollut peräti 1 200 kohdetta.

Tammelassa ja Forssassa jäljellä oli muutama korjauskohde. Muualla sähköt olivat jo palautuneet.

Pahempi tilanne on Pirkanmaan puolella Pälkäneellä, jossa sähköttä oli vielä 600 Elenian asiakasta.

Kanta-Hämeen eteläosissa sähköyhtiö Carunan alueella viat oli jo saatu korjattua jo ennen puoltapäivää.

Sähköverkon vikaantuneet alueet oli ennen varsinaista viankorjausta ensin rajattava eroon kunnossa olevasta verkkoalueesta. Tätä työtä hidasti se, että myrsky aiheutti uusia sähkökatkoja pitkälle lauantai-iltaan.

Sunnuntain aikana korjausurakka keskittyi keskijännitteisen runkoverkon kuntoon laittoon, jotta sähkönsyöttö saatiin toimimaan runkoverkosta pienjänniteverkkoon. Kun runkoverkko saatiin toimimaan, jatkui viankorjaus asiakkaita lähinnä olevassa pienjänniteverkossa.

Kuusela-Opas huomauttaa, että esimerkiksi mökkiläisten ei pidä huolestua, vaikka kaatunutta puuta ei tullakaan heti korjaamaan.

– Työt täytyy hoitaa loogisessa järjestyksessä. Runkoverkko täytyy saada kuntoon, ennen kuin pienjänniteverkon päähän, esimerkiksi mökille, saadaan sähköt.

Laki velvoittaa maksamaan korvauksia yli 12 tunnin sähkökatkoksista. Elenia kuitenkin maksaa omia korvauksia jo 6–12 tunnin mittaisista katkoksista.

Kuusela-Opas kertoo, että hyvitykset näkyvät asiakkaiden sähkölaskussa tulevan puolen vuoden aikana.

– Yksittäisiä kohteita on paljon, ja kaikki täytyy käydä läpi erikseen. Siksi korvausten käsittelyyn menee aikaa. HäSa