Kanta-Häme

Rauli rikkoi kaupunkimaisemaa

Rauli-myrsky runteli pahoin Linnanpuiston hopeapajuja. Uudet täysikasvuiset puut pyritään istuttamaan syksyn aikana.

Puistomestari Pekka Luotosen mukaan Linnanpuistossa kaatui kokonaan yksi puu ja muutama katkesi rungosta. Myös yksittäisiä puita ympäri kaupunkia otti pahasti osumaa.

– Ainakin neljä puuta joudutaan kokonaan poistamaan. Rannalla on selvästi ollut jokin pistemäinen pyörre, joka vaurioitti puita tällä tavoin.

Luotonen sanoo, että vasta raivaustöiden ja istuttamisen jälkeen nähdään tuhojen hintalappu. Hän uskoo, että pelkästään hopeapajuista puhuttaessa kyse on tuhansista euroista.

– Minulla on sellainen tunne, että viimeksi yhtä pahaa tuhoa aiheutti Pyryn päivän myrsky, Luotonen arvailee.

Pyry- ja Janika-myrskyt raivosivat marraskuussa 2001.

Kaatuneet puut olivat Luotosen mukaan ehtineet vioittua ja lahota sisältä vuosien saatossa. Linnanpuiston hopeapajut ovat hänen arvionsa mukaan 60–70-vuotiaita.

Tuhoutuneiden puiden kannot jyrsitään ja uudet, mahdollisimman isot puut pitäisi saada tilalle pikaisesti. Luotosen mukaan Harvialassa kasvatetaan hyviä runkopuita, joita voitaisiin ostaa ja siirtää puistoihin.

Tismalleen samaan kohtaan uusia puita ei voi istuttaa, koska vanhasta puusta jää mätänevää ainesta maan alle.

Viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen kertoo, että kaupungin maisemanhoitosuunnitelmassa on Linnanpuiston, Eino Leinon puiston ja Kustaa III:n kadun puurivien uusiminen.

Lappalainen ei usko, että myrsky vauhditti suunnitelman etenemistä, sillä sitä aletaan joka tapauksessa toteuttaa ehkä jo tänä syksynä.

Maanantaina puistot tehtiin turvallisiksi katkomalla roikkuvat oksat. Raivaustöissä vierähtää pari päivää. HÄSA