Kanta-Häme

Rauniokirkon katto nousee pala palalta

Valtatie 12:n kohdalla muuttuu maisema. Pälkäneen vanhan rauniokirkon asehuone on nimittäin saamassa kattoa päänsä päälle.

Taustalla on Pälkäneen Vanhankirkon suojeluyhdistys, joka on järjestänyt maamerkin kunnostusta yli kymmenen vuotta. Kaikki on tehty talkootyöllä, niin myös lauantainen kattourakka.

Pälkäneen Lions Club oli saanut paikalle toistakymmentä ihmistä asentamaan kattotuoleja ja -lautoja paikalleen.

– Tavoitteemme on, että saamme katon tänä syksynä valmiiksi, Vanhankirkon suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Asko Valkama kertoo.

Yli sata vuotta ilman suojaa

Pälkäneen vanha kirkko, ristimänimeltään Pyhän Mikaelin kirkko, on ollut ilman kattoa vuodesta 1890. Tuolloin kova myrsky romahdutti kirkon katon, ja rauniorakennus on ollut vailla suojaa siitä lähtien.

Kunnostustöitä on kuitenkin tehty vuosien mittaan, ja entisöinti sai entistä enemmän vauhtia, kun kirkon suojeluyhdistys perustettiin vuonna 2002. Vuoteen 2007 sakasti oli saanut uuden katon, ja nyt oli toisella puolella sijaitsevan asehuoneen vuoro.

Suurin este ja hidaste työlle ovat raha ja sen puute. Museoviraston kanta on, ettei kirkko tarvitse kattoa. Tämän takia avustusta tulee valtiolta ainoastaan kiviseinien eli muurien ylläpitoon.

Muu tehdään talkootyöllä.

Yhdistys sai myös asehuoneeseen tehdyt kattotuolit Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden töinä. Jatkossa opiskelija-apua ei enää saa, kun kyseinen puualan konservointilinja lopetettiin.

– Opiskelijoiden lahja oli merkittävä. Sanoisin, että on ainakin viiden vuoden urakka edessä, ennen kuin pääsemme pääsalin kattamiseen. Olemme kuitenkin kaikesta avusta kiitolliset, Valkama kertoo.

Tavoitteena matkailuvaltti

Lauantai-iltapäivään mennessä työ oli päässyt hyvään vauhtiin, mutta muutama talkoopäivä tarvitaan vielä. Rakennustyötä johtanut Lions Clubin jäsen Risto Lindholm uskoo, että työ saadaan tänä syksynä valmiiksi.

Ensi kesänä suojeluyhdistys kaavailee näyttelyn pystyttämistä katettuun asehuoneeseen.

– Työ on sujunut loistavasti, yli odotusten. Päivän aikana ohikulkijat ovat pysähtyneet katsomaan, mitä vanhalla kirkolla tapahtuu. Voihan tästä tietynlainen matkailuvaltti tulla, Lindholm kertoo.

Asko Valkama toivoo, että kunnostukseen tarvittavat rahat löytyisivät, vielä mieluiten ennemmin kuin myöhemmin.

– Yhdistyksessämme on ihmisiä, jotka ovat sanoneet, että jos lottovoitto tulee, niin salin kattotyöt voidaan aloittaa, Valkama toteaa. (HäSa)

Menot