Kanta-Häme Hämeenlinna

Rauno Lahti on toimituksen papukaija ja kaatopaikka – Nyt mies kertoo, millaiset mielipidekirjoitukset hän hylkää ja miksi

Tänään 60 vuotta täyttävä konkaritoimittaja Rauno Lahti uskoo paikallisen tiedonvälityksen tulevaisuuteen. Hän kirjoittaa lehden nimissä taantumusta vastaan ja omissa nimissään pakinatyylillä.
Rauno Lahti viettää syntymäpäiväänsä Lapissa lomaillen. Syntymäpäivä koittaa Saariselällä Journalistiliiton Uutistunturi-mökillä, juhannus Kaamasessa ja lopuksi suuntana on Jäämeri ja Nuorgam. Kuva: Rauno Lahti
Rauno Lahti viettää syntymäpäiväänsä Lapissa lomaillen. Syntymäpäivä koittaa Saariselällä Journalistiliiton Uutistunturi-mökillä, juhannus Kaamasessa ja lopuksi suuntana on Jäämeri ja Nuorgam. Kuva: Rauno Lahti

Hämeen Sanomien mielipide- ja pääkirjoitustoimittaja Rauno Lahti oli jo vuonna 1995 perustamassa Hämeen Sanomien nykymuotoista mielipideosastoa.

– Se on minun kolmas humanistilapseni.

Hän kuvailee työtään pitkälti asiakaspalvelutehtäväksi, jonka päämääränä on antaa ääni paikallisille ihmisille.

– Ei ole olemassa liian pieniä asioita lehteen kirjoitettavaksi.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä mielipideosaston voimasta hän nostaa Rengon Raitaharjun palvelutalon tapauksen, jossa vanhainkoti sai mielipidekirjoitusten synnyttämän kohun jälkeen useita vuosia jatkoaikaa, kunnes sen korvaavat tilat olivat valmistuneet.

– Asioihin voi oikeasti lehteen kirjoittamalla vaikuttaa.

Lue lisää: Ollaanko Raitaharjua ajamassa alas? (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 26.8.2016)

Renkolaiset haluavat pitää Raitaharjun (Hämeen Sanomat 13.10.2016)

Median pelisääntöjä ei tunneta

Viime aikoina Lahti on huomannut eri tahojen epäluuloisuuden mediaa kohtaan lisääntyneen.

– Tietyt tahot haluavat sanella julkisuuttaan eli sitä, mitä heistä kirjoitetaan. Tässä työssä törmää usein vastineoikeuden huutajiin, jotka ajattelevat, että heillä on oikeus sanoa oma käsityksensä asioista.

Lahti arvioi, että median pelisääntöjä tunnetaan hirveän huonosti.

– Toimitus päättää, mitä se milloinkin julkaisee. Kerta toisensa jälkeen näitä sääntöjä on toistettava. Minä olen toisaalta toimituksen papukaija ja kaatopaikka, toisaalta kuunteleva ja palveleva puhelin.

Mielipidekirjoittajan täytyy voida luottaa mielipidetoimittajaan ja palstan pelisääntöihin.

– Koko asetelma menee epävarmaksi, jos pohjalla on luottamusvaje. Vahva ja joka päivä ansaittava luottamus on meidän työmme perusta, Lahti toteaa.

Hän törmää usein kysymykseen, miksi jotakin mielipidekirjoitusta ei ole lehdessä julkaistu. Lahti muistuttaa, että mielipidekirjoittaminenkin on tiedon välitystä.

– Usein hylätyssä kirjoituksessa on epätietoa tai nykyajalle hyvin tyypillinen johdatteleva tulkinta johonkin suuntaan. Ihmiset eivät ymmärrä myöskään sarkasmia. Olen pitänyt johtonuorana, että jos en itse ymmärrä juttua, eivät sitä hyvin todennäköisesti ymmärrä muutkaan.

Tavallista ihmistä ei pilkata

Tärkeimpänä periaatteenaan Lahti pitää sitä, ettei tavallista ihmistä saa pilkata.

– Eikä etenkään työmiestä. Hyvin usein jätän henkilöön menevät kirjoitukset julkaisematta.

Toisaalta mielipidepalstaa kehitetään vain julkaisemalla kirjoituksia. Tarjonta vaihtelee päivittäin erittäin paljon.

– Digikuoppa on valtavan iso, ja sinne putoaa yhä nuorempia ihmisiä. He ovat maan hiljaisia.

Lahti saa edelleen toimitukseen paljon paperikirjeitä.

– Jatkuvasti törmää myös ihmisten huonoon kirjoitustaitoon. Jotain tarttis tehdä kansalaistaidon puolesta. Onneksi vuosien varrella on löytynyt myös valtavan paljon hyviäkin kirjoittajia, Lahti sanoo.

Linja on mainettaan modernimpi

Pääkirjoitukset ovat Rauno Lahdelle lehtikirjoituksia siinä missä muutkin.

– Niitä aivan turhaan mystifioidaan. Otan vapauden olla Hämeen Sanomien kanssa eri mieltä, mutta minun pitää osata kirjoittaa lehden nimissä, Lahti sanoo.

Instituutiona Hämeen Sanomat edistää kaikkia hyviä asioita ja on taantumusta vastaan.

– Jos mennään linjakysymyksiin, lehden linja tietysti muuttuu aina yhteiskunnan mukana. Se on paljon vapaamielisempi ja modernimpi kuin yleinen käsitys antaa olettaa. Käsitykset muuttuvat hitaasti.

Palauteposti liikuttaa

Omissa alanurkissaan Lahti kirjoittaa pakinatyylillä ja usein hyvin henkilökohtaisista asioista.

– Palautetta tulee ilahduttavasti, melkein joka perjantai. Saan postikortteja ja kirjeitä, mikä on aivan liikuttavaa. Ne ovat aitoja viestejä, joista olen todella kiitollinen.

Toimittajan työstä ehkä noin viiden vuoden kuluttua eläkkeelle siirtyvä Lahti luottaa laadukkaan aluemedian tulevaisuuteen.

– Netti on meille tärkeä formaatti. Tulevaisuus on Hämeen Sanomilla hyvä, kun vain osaamme tämän siirtymäajan hoitaa kunnialla. HäSa

Rauno Lahti

Syntynyt 16. kesäkuuta 1960 Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla.

Aloitti journalistin uransa vuonna 1982 Ilkka-lehdessä. Työskennellyt lisäksi Kalevassa, Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa. Jyväskylän ylioppilaslehden päätoimittaja 1986–1988.

Hämeen Sanomien mielipide- ja pääkirjoitustoimittaja. Toiminut myös uutistoimittajana ja uutispäällikkönä Hämeen Sanomissa. Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten päätoimittaja vuosina 2008–2012.

Asuu Hämeenlinnassa. Kaksi aikuista lasta. ”Jos jostakin olen elämässäni kiitollinen ja onnellinen, niin siitä, että molemmista lapsistani on tullut kriittisiä humanisteja.”

Vapaa-ajallaan harrastaa ultrajuoksua, Juha Hurmeen teatterinäytelmiä, Ismo Alangon musiikkia ja lyriikkaa, vanhaa kotimaista kirjallisuutta sekä kotimaista lasia. ”Yritän aina innostua uusista asioista. Se on peruslähtökohta olemiselle.”

Päivän lehti

13.7.2020