fbpx
Kanta-Häme

Rautaneidon keikalla vihdoin kotikenttäetu - katso kuvat!

Kotiin ostetusta Live After Death -keikkavideosta fanitus lähti 1980-luvulla ja huipentui keskiviikkona Kantolaan.

Jani “Jano Lennon” Sihvo sai odottaa yli 30 vuotta, ennen kuin hänen lempiyhtyeensä Iron Maiden esiintyi hänen kotikaupungissaan Hämeenlinnassa.

Keskiviikkona järjestetty konsertti kokosi keikkajärjestäjä Live Nationin alkuillan arvioiden mukaan Kantolan tapahtumapuistoon noin 20 000 ihmistä seuraamaan brittiyhtyettä. Keskiviikon kauniin kesäsään ansiosta lippuja myytiin luukulta vielä iltayhdeksän jälkeen. Sihvo oli yksi onnellinen keikkavieras tuhansien joukossa.

– Sen jälkeen, kun Giants of Rock lopetettiin, en uskonut, että tätä päivää tulee, Sihvo kertoo viitaten rock-festariin, jota järjestettiin Ahveniston moottoriradalla 1980–1990-lukujen taitteessa.

Iron Maiden aloitti konserttinsa myöhään keskiviikkoiltana. Brittiyhtyettä varten lavan lämmittivät ruotsalaisyhtyeet Amon Amarth ja Sabaton sekä kotimainen Stratovarius.

Iltapäivällä soittaneessa The Raven Agessa kitaran varressa nähtiin puolestaan George Harris, joka teki tietä myöhemmin isälleen, Maiden-basisti Steve Harrisille.

Iron Maidenin perustajajäsen Steve Harris on itse asiassa yksi syy, jonka vuoksi Sihvo on jaksanut kuunnella bändiä vuodesta toiseen. Sihvon mukaan bändin ominainen soundi on paljon perua Harrisin soittotyylistä: Harris ei käytä plektraa vaan näppäilee bassoaan sormin.

–  Bassot ovat oleellinen osa melodiaa eivätkä mitään rumpuefektejä, hän sanoo.

Melodiat ovat toinen syy, miksi Iron Maiden on pitänyt Sihvon otteessaan. Yhtyeessä on ollut nykyiset kolme kitaristia Dave Murray, Janick Gers ja Adrian Smith vuodesta 1999 lähtien. Siitä lähtien kokoonpano on pysynyt samana.

Sihvo on pitänyt siitä, että Maiden on levyttänyt suorat kitarasoolot eikä jättänyt niitä AC/DC-kitaristi Angus Youngin tavoin pitkiksi keikkojen irtiotoiksi.

– Jotkut ehkä haluaisivat, että liveversiot olisivat erilaisia kokemuksia, mutta tykkään siitä, että biisit ovat valmiiksi niin ehjiä, että ne voidaan soittaa sellaisinaan, Sihvo sanoo.

The Book of Souls -levyn kiertue toi Iron Maidenin Suomeen 25. kerran. Itse levy on yhtyeen kuudestoista pitkäsoitto, ja uuden levyn kappaleet käynnistivät Kantolan-keikan, kuten myös muualla.

Sihvolle Maiden-konsertti on järjestyksessä kymmenes. Kotikaupunkikeikka tulee jäämään erityisenä muistona, vaikka Sihvo oli paikalla myös surullisen kuuluisalla Sonisphere-keikalla Porissa 2010, kun Sylvi-myrsky oli perua koko keikan.

– Bruce Dickinson liukastui heti, kun tuli lavalle ja ajattelin, että tämä oli tässä. Mutta showbisneksessä ei koskaan tiedä, mikä on tahallista ja mikä vahinkoa.

Hämeenlinnassa Sylvi-myrskyn sijaan valloitti Maiden-maskotti Eddie, mitä osaltaan auttoi se, että kaupungilla liikkui poikkeuksellisen paljon Eddie-naamareissa olevia konserttifaneja.

Kantolan-konsertin vieraita valui tapahtumapuistolle jo varhain iltapäivällä, mutta virtaa riitti aina illan pääesiintyjän konsertin alkuun asti. Sihvon tavoin moni keikkavieras oli ehtinyt nähdä bändin useita kertoja, koska yhtye on keikkaillut Suomessa ahkerasti ja yhtyeen fanit ovat tunnetun uskollisia. Vanhat farkkuliivit ja uudenkarheat, keikkapaikalta ostetut kiertuepaidat pukivat tuhatpäistä yleisöä, joka käytti odotusajat letkeästi makoillen Kantolan nurmella kuin piknikillä. 

– Bruce Dickinson on aivan uskomaton vokalisti. Ei kuka tahansa pystyisi ottamaan haltuun neljännesmiljoonaa ihmistä, kuten hän on tehnyt, kuvaili 19. kertaa yhtyettä katsomaan tullut Toni Remander.

Myös esiintyjien joukossa riitti pitkän linjan brittihevibändin faneja. Stratovarius-yhtyeen solisti Timo Kotipeltokin totesi lavalla, että Kantolassa kaikki, myös Stratovarius, oli tullut saapumaan sitä yhtä tiettyä bändiä. 

Keikka-arvio ilmestyy perjantain 1.7. Hämeen Sanomissa.

Menot