Kanta-Häme

Rautaruukin fuusiolle vihreää valoa

Analyytikkotalo Inderesin Antti Viljakainen uskoo SSAB:n Rautaruukista tekemän ostotarjouksen nytkähtävän eteenpäin, kun Euroopan unionin kilpailuviranomaiset näyttivät sille vihreää valoa.

– Oletan, että uusi liputus tulee kohta. Tarjous Rautaruukin omistajille on hyvä.

Ruukin omistajat ovat erittäin tahmeasti antaneet suostumuksia SSAB:n ostotarjoukselle, vaikka yritysjärjestelyn takana ovat molemmat yhtiöt. Ostotarjous tuli voimaan jo 14. huhtikuuta.

SSAB on saanut tarjoukselleen hyväksynnän vain runsaasta puolesta osakkeista. Se liputti arvopaperimarkkinalain mukaisesti 50 prosentin omistusrajan ylityksestä 5. toukokuuta.

Ehtona täysi osakeomistus

Vaihtotarjouksen ehtona on, että SSAB saa yli 90 prosenttia Rautaruukin osakkeista. Se saa tuolloin lunastusoikeuden loppuihin osakkeisiin ja voi sulauttaa yhtiöt. Kun uutta liputusta omistuksesta ei ole kuulunut, SSAB ei ole vielä saanut kahta kolmasosaa osakkeista.

Viljakainen pitäisi hyvin yllättävänä, jos uutta liputusta ei tulisi kohta. Hän ei näe enää estettä sille, että institutionaaliset sijoittajat hyväksyivät ostotarjouksen. Hän uskoo, että syynä empimiseen oli kilpailuviranomaisten lupa. Se tuli kaupalle nyt.

Valtion omistusyhtiö Solidium antoi heti hyväksynnän ostotarjoukselle, josta kerrottiin sille etukäteen. Solidium ei kuitenkaan juuri saanut muita osakkaita hyväksymään ostotarjousta.

– Ostotarjouksen hidas eteneminen oli yllätys. Oletimme, että se menee läpi heittämällä, Viljakainen kertoo.

Viljakainen arvelee, että sijoittajien empimiseen ovat syynä huonot kokemukset Outokummun yritysjärjestelyistä. Kun Outokumpu osti Thyssen Kruppin ruostumattoman teräksen tuotannon, EU:n kilpailuviranomaiset vaativat sitä luopumaan osasta tehtaita. Järjestelyt olivat Outokummun pienosakkaille pettymys.

Kolmas kerta toden sanoo

SSAB on jo kaksi kertaa joutunut jatkamaan vaihtotarjoustaan. Viimeksi jatkettu tarjous on voimassa 22. heinäkuuta asti.

– Nyt pitäisi jo olla kaikki tieto osakevaihdosta. Näen, että osakevaihtoa lykätään korkeintaan vain kerran vielä, Viljakainen vakuuttaa.

Hän ei pidä mahdollisena sitä, että SSAB hyväksyisi osakevaihdot, vaikka ei saisikaan yli 90 prosenttia Rautaruukin osakkeista. SSAB haluaa vetää Ruukin pörssistä ja sulauttaa sen itseensä.

– Ratkaisu on saatava jompaan kumpaan suuntaan. Koko fuusio perustuu synergiaan. Se ei onnistu, jos jää kaksi itsenäistä yhtiötä. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic