Kanta-Häme

Rautiaiset remontin keskellä

Hongistonkuja 2 on syntynyt uudelleen. Kevään purkutöiden jälkeen kerrostalo näytti pelkältä betoniselta luurangolta, mutta nyt työmaa on kalkkiviivoilla, ja remontti valmistuu parin viikon päästä.

– Keskisuurella kiireellä tehdään töitä, kertoo Hämeenlinnan Asunnot oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola, jonka mukaan talo oli korkea aika uudistaa kuntoon.

Talon uusin asukas on energiansäästö. Sen toivotaan muuttavan alivuokralaiseksi kaikkiin asuntoihin.

Matti Riekkolan mukaan tavoitteena on pudottaa energialasku puoleen, mikä tarkoittaisi noin 12000 euron vuosittaista säästöä. Keinoina ovat muiden muassa maalämpö, aurinkopaneelit, lisäeristys ja huoneistokohtainen poistolämmön talteenotto.

Vielä ei tosin tiedetä, minkälaisiin säästöihin tarkasti päädytään.

– Vuoden päästä asiassa ollaan viisaampia, sanoo Riekkola.

Asukkaille säätövaraa

Kolmikerroksisen kerrostalon asukkailla on jonkin verran pelivaraa lämmityksen ja huoneistokohtaisen ilmastoinnin säädössä.

– Lämpötila pitäisi kuten yleensäkin saada korkeintaan 21-22 asteen paikkeille. On muistettava, että yksi aste lämpötilassa on viisi prosenttia lämmityskuluissa.

Matti Riekkola sanoo, että asukkaille on nimenomaan haluttu jättää säätövaraa ja sen uskotaan innostavan vuokralaisia ajattelemaan energiansäästöä.

– Ihmisethän ovat erilaisia ja varmasti arvostavat mahdollisuutta vaikuttaa asumiseensa, jota ei aikaisemmin ole näinkään paljon ollut.

Remontin loppua odotellessa

Kolmikerroksisessa kolmen portaan talossa on remontin keskelläkin kaiken aikaa asuttu. Taloa ei perinteiseen tapaan tyhjennetty kokonaan töiden ajaksi, vaan remontti tehtiin rappu kerrallaan.

– Ilmastoinnin säätömahdollisuus tuo mukavuutta, kertoo myös korjausten keskellä talossa asunut viisilapsisen perheen isä Sami Rautiainen. Hän kertoo, että myös ensimmäiset kokemukset maalämmöstä ovat hyvät.

– Lämmin vesi on ainakin tosi kuumaa.

Rautiaisen mukaan remontissa on hyvää – muun muassa kaikkien pintojen ja saunan uusimisen lisäksi se, että asuntoihin saatiin toivomusten mukaisesti erilliset jää- ja pakastinkaapit.

Rautiaisellakin odotellaan remontin valmistumista, jotta valmiista asunnosta saataisiin siirrettyä osa tavaroista varastoon. Nyt neljän huoneen ja keittiön asunto on tupaten täynnä tavaraa.

Kaukolämmöstä maalämpöön

Aivan Hongistonkuja 2:n naapurissa kurkottaa matalimpia pilviä Jukolan kaukolämpövoimalan piippu. Hämeenlinnan Asuntojen Matti Riekkola kääntää sille selkänsä, tosin ei aivan kokonaan. Aikaisemmin talo lämpeni kaukolämmöllä.

Nyt tontille on porattu yhdeksän noin 150-metristä maalämpökaivoa. Maan päälle niistä erottuu vain tavanomainen valurautainen kaivonkansi.

– Kaukolämmön hinta on ehkä kerran urani aikana laskenut, muuten on ollut pelkkää nousua. Jatkossa on varmasti pulaa energiasta tai sitten se on hirveän kallista.

Lämmitysjärjestelmiä pohditaan Hämeenlinnan Asunnoissa aina tapauskohtaisesti. Riekkola muistuttaa, että lämpö, vesi ja sähkö muodostavat yhdessä 40 prosenttia kiinteistöjen hoitokustannuksista.

Riekkola myöntää, että maalämpö tarvitsee toimiakseen – sähköä.

– Vähintäänkin kovimmilla pakkasilla sähköä tarvittaneen lämmönkulutushuipun tasaamiseen.

Vain runko on vanhaa

Matti Riekkola sanoo, että oli tarkasti harkittava, onko järkevämpää rakentaa kokonaan uusi vai korjata vanha. Jälkimmäiseen päädyttiin, koska 18 asunnon talon huoneistojako säilyi entisellään.

Rappukäytävät uudistettiin, kun taloon rakennettiin hissit. Sen verran huonejakoonkin on puututtu, että myös kolmioissa nyt oma sauna – vaatehuoneen paikalla. Lisäksi uutta talossa on parvekkeiden lasitus.

Peruskorjauksen hinta nousee noin 2,7 miljoonaan euroon.

Uudistetussa talossa vuokra nousee 12,60 euroon neliömetriltä, mikä lähentelee huippua kaupungin omistaman yhtiön vuokra-asunnoissa. Aikaisempi vuokra on ollut 9,40 euroa.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic