Kanta-Häme

Rautio patistaa uudistamaan

Pitää mennä kokonaisuus edellä. Ensin on sovittava palvelumallista ja sitä myötä palveluverkosta. Kaikki kaupunkilaisten uudet ideat palvelujen järjestämisestä ovat tervetulleita.

Nämä ovat kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution (kok.) teesejä. Hän toivoo uudistamisesta mahdollisimman suurta yksimielisyyttä ja ratkaisuja kevään kuluessa.

Hän patistaa vaikuttajaraateja tarttumaan asiaan ja kaupunkilaisia liittymään niihin.

– Nyt on hyvä aika vaikuttaa niiden kautta. Uudistuksia tulee joka tapauksessa. Tavoittelemme nykyistä parempaa.

Yli rajojen

Rautio muistuttaa, että budjetin yhteydessä marraskuussa hyväksyttiin talouden tasapainottamisohjelma. Se sisältää koko palveluverkon uudistamisen.

– Sitä on suunniteltava ihan uudelta pohjalta sektorirajojen yli. Tähän asti rajat ovat aina tulleet vastaan, kun on esimerkiksi suunniteltu ennaltaehkäiseviä palveluita.

Virkamiehet ovat jo valmistelleet talouden tasapainottamista. Konkreettisia ehdotuksia uudenlaisesta palvelumallista ja -verkosta saadaan julkisuuteen ehkä helmikuun alkupuolella.

Päätöksiä pitäisi tehdä jo loppukeväästä, jotta seuraavassa budjetissa voidaan varautua uudistuksiin.

Lähipalvelut joka päivä

Rautio painottaa sitä, että nyt ei pitäisi jämähtää puolustamaan vanhoja rakenteita, vaan miettiä, kuinka palvelut voidaan järjestää nykyisiä ja tuleviakin tarpeita varten.

– Ensin pitäisi määritellä lähipalvelut.

Hän pohtii, että ne ovat päivittäin tarvittavia palveluita.

Silti esimerkiksi päivähoitoa voisi olla tarjolla myös siellä, missä on paljon työmatkaliikennettä.

– Veikkaanpa, että esimerkiksi rautatieaseman seudulla toimiva päiväkoti täyttyisi hetkessä, koska se osuu ihmisten työmatkan varrelle.

Peruskoulujen alimpien luokkien tulee kuitenkin mahdollisuuksien mukaan olla sillä, missä lapsetkin ovat.

Joukkoliikenne kuntoon

Sen sijaan vain harvat tarvitsevat esimerkiksi terveysasemien palveluita vaikkapa viikoittain. Siksi terveysaseman voi sijaita etäämmälläkin.

– Esimerkiksi koulut tulee ottaa huomattavasti nykyistä monipuolisempaan käyttöön.

Neuvolat voisivat toimia niiden yhteydessä ja esimerkiksi usein tehtävät Marevan-seurannat voitaisiin järjestää kouluille terveydenhoitajan vastaanottotiloihin.

Ideana on itämässä myös ajatus, että koko terveyskeskussairaala siirtyisi keskussairaalan yhteyteen. Tähän mennessähän esillä on ollut vain yhden osaston siirtäminen.

– Se on selvittämisen arvoinen asia. Tosin kaikkeen liittyy se, että joukkoliikenne pitää saada toimimaan kunnolla.

Perusajatus on se, että erilaiset palvelut voisivat käyttää samoja tiloja. Luovutaan siitä, että jokaiselle palvelulle on omat seinät.

– On myös pikaisesti selvitettävä, missä kunnossa nykyiset tilat ovat ja sijaitsevatko ne siellä, missä ihmiset ovat. (HäSa)

Menot