Kanta-Häme

Rautio vie Kiemungin nuijan

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) nousee ensi vuoden alussa Iisakki Kiemungin (sd.) tilalle Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.

Vallanvaihdosta sovittiin valtapuolueiden kesken jo keväällä kaupunginjohtajavalinnan yhteydessä. Kokoomuksen kunnallisjärjestö teki tiistai-iltana ratkaisunsa siitä, että puheenjohtajan paikka kuuluu nimenomaan Rautiolle.

– Kaupunginhallituksessa nyt istuvilla kokoomuslaisilla ei ollut työkiireisiinsä vedoten aikaa puheenjohtajan tehtävään. Päädyimme ratkaisuun, jossa kasvot kaupunginhallituksen pöydän ympärillä eivät vaihdu, kertoo kunnallisjärjestön puheenjohtaja Keijo Suomalainen.

Sukupuolijako…ei muutu

Raution tieltä kaupunginhallituksesta väistyy Helena Hirviniemi (kok.), josta tulee puolestaan kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja. Myös hänellä on läsnä- ja puheoikeus kaupunginhallituksen kokouksissa.

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajasta Tapio Vekasta (kok.) tulee jatkossa kaupunginhallituksen rivijäsen. Juha Kallioinen (kok.) jatkaa nykyisessä tehtävässään kaupunginhallituksen jäsenenä.

– Näin ollen kokoomuksen nais- ja miespaikat säilyvät ennallaan, Suomalainen sanoo.

SDP:ssä kaikki…on vielä auki

SDP:ssä kierrätettävistä nimistä ei ole vielä tehty päätöstä.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Myllykangas kertoo, että seuraava kunnallisjärjestön kokous on 17. marraskuuta, mutta ainakaan vielä tätä asiaa ei ole kirjattu asialistalle.

– Omasta mielestäni olisi luontevaa, että Iisakki Kiemunki siirtyisi valtuuston puheenjohtajaksi, mutta en ole vielä keskustellut esimerkiksi Johannes Koskisen kanssa, onko hänellä mahdollisesti haluja siihen tehtävään, Myllykangas kertoo.

Koskinen on tätä nykyä valtuuston toinen varapuheenjohtaja. Se paikka menee vallanvaihtosopimuksen mukaisesti kokoomuksen Helena Hirviniemelle.

Kyse on…miespaikasta

Kiemungin lisäksi Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa on tällä hetkellä kolme SDP:n edustajaa: Ulla Appelroth, Sirpa Laakso ja Anna-Kaisa Häppölä. Jos Kiemunki lähtee kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi, hänen tilalleen kaupunginhallitukseen on valittava miesjäsen.

SDP:n on lisäksi valittava kaupunginhallituksen jäsentensä joukosta hallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Automaattinen istumapaikkojen vaihto pöydän ympärillä kokoomuksen tapaan ei SDP:ssä välttämättä onnistu, sillä Koskinen on lähdössä eurovaaliehdokkaaksi.

– Onko hänellä kampanjaltaan aikaa kaupunginhallitustyöskentelyyn? Muun muassa nämä ovat kysymyksiä, jotka meillä ovat vielä täysin avoinna, Myllykangas sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic