Kanta-Häme

Ravintola- ja puutarhapäivät vaikuttavat suomalaiseen elämänmenoon

 

Taloyhtiön 13 osakasta saivat pitkästä aikaa yhteistä tekemistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, pihakirppisten kautta asuntojen nurkat tyhjenivät, erittäin luonnonkauniin alueen vierailijat hankkivat uusia ideoita puutarhoihinsa sekä saivat maittava vatsantäytettä viihtyisästi rakennetussa ravintolassa. Kun taloyhtiön oman musikantit vielä pitivät huolen musiikillisesta annista, ei päivän noin 400:llä vieraalla ollut valittamista. Päinvastoin, kehuja riitti. 
 
Päälle päätteeksi asunto-osakeyhtiö sai pienen pesämunan retkikassaan. Tavoitteena on tutustua johonkin toiseen vanhaan puutalokokonaisuuteen Suomessa ja hankkia taas uusia ideoita arkiasumiseen.
 
Sekä järjestäjien että vieraiden puolella oli yksituumaisuutta siitä, että tällaiset kaikille avoimet kansalaisten itsensä järjestämät tapahtumat tuovat uudenlaista avoimuuden tapakulttuuria muuten niin jäyheään ja usein sisäänpäin kääntyneeseen suomalaiseen ilmapiiriin.
 
– Aivan loistava idea. Puutarhoista saimme tosi hyviä uusia ajatuksia kotiin viemisiksi. Täällä oli mykistävän hieoja puutarharatkaisuja, joita ei kadulle saakka havaitse, kehuivat puutarhaan tutustumisen jälkeen ruokapöytään astelleet Eila ja Reino Tamminen sekä Helena ja Teuvo Laihonen.
 
– Myös tämä ravintolaidea on erinomainen. Ihan mielellään sitä käy tutustumassa ihmisten tekemisiin, kun vain mahdollisuus tarjotaan, kvartetti kehui.
 
– Uteliaisuus uuteen kiehtoi ja veti paikalle. Lisää tällaista!
 
Voimapihan yhdessä talossa perheineen asuva hämeenlinnalainen maisemasuunnittelija Tanja Nieminen uskoo avoimuuden kulttuurin voimistuvan ja jalostuvan:
 
– Nuori, pelkästään kaupungissa asunut sukupolvi on menettänyt luontosuhteensa, jollainen oli maaseudulla asuneilla ihmisillä. Nyt sitä suhdetta rakennetaan puutarhojen ja puistojen kautta. Puistotkaan eivät ole enää kaupunginpuutarhurin näyttelypaikkoja, vaan asumisen jatkeita, Tanja Nieminen sanoo omassa Ville-miehensä kanssa rakentamassa puutarhassaan, joka on suunniteltu kuin asunto: sisääntulo, eteinen, keittiö- ja ruokailutila ja lepotila. Päälle ovat vielä hyöty- ja koristekasvit sekä varastointitila. Kasvit, kivet, vesielementit jakavat piha-alueen omiksi osastoikseen, jotka ovat silti avoimesti yhteydessä toisiinsa.
 
Asunto-osakeyhtiö Vanajan Voimapuistolla on asuinalueen tontille voimassa oleva vuokrasopimus vuoteen 2039 asti.  Aluetta kutsutaan tuttavallisemmin Voimapihaksi, katuosoitteen mukaan.
 
Voimalaitoksen ja Vanajan keskiaikaisen harmaakivikirkon väliin rakennettiin arkkitehti Harri Vainion suunnittelema 11 taloa käsittävä alue työsuhdeasuntoja varten. Rakennukset ovat kuutiomaisia kahden perheen taloja vastakkaisille sivuille rakennetuilla sisääntulokatoksilla.
 
Pihat ovat väljiä ja avoimia. Niiden välissä ei ole aitoja. Alue on yleisilmeeltään kuin avoin puisto.
Taloyhtiöllä on oma lapsille varattu aidattu leikkipuisto ja alueella asuukin nykyisin paljon lapsiperheitä.
 
Nyt taloyhtiö neuvottelee mahdollisuudesta, jonka mukaan alueelle voitaisiin rakentaa esimerkiksi pieni, vanhaan tyyliin soveltuvia varastorakennuksia.
 

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic