Kanta-Häme

Ravintolalaivojen armonaika päättyi

Paasikiventien varteen ankkuroidut ravintolalaivat häädetään paikaltaan.

Kaupungilla ei ole voimassaolevaa vuokrasopimusta laivat omistavan Seagullsit oy:n kanssa Alebaateista eli Teemusta ja Tyynestä. Yhtiö pyysi keväällä huomattavaa alennusta laivapaikoista perittäviin vuokriin, mutta sopimukseen ei päästy.

– Sopimusneuvotteluja pyrittiin jatkamaan, kunnes kaupunki on kehottanut kirjeitse veneiden omistajaa poistamaan laivat, kaupunginlakimies Susanna Ijäs kertoo.

Kaupungilla on saatavia yrittäjältä noin kahden vuoden ajalta. Ijäs arvioi maksurästejä kertyneen kaupungille noin 10 000 euron edestä.

Laivojen omistaja on kevään aikana yrittänyt siirtää pohjaan vajonnutta Teemua paikaltaan ainakin kahdesti.

Siirtoyritysten yhteydessä laiva ilmeisesti kallistui niin paljon, että siihen pääsi sisään vettä kyljen viemäriliitännästä tai muista aukoista.

Huhtikuun lopussa laivasta havaittiin vuotaneen öljyä Vanajaveteen muutamista kymmenistä litroista noin sataan litraan. Pelastuslaitos asensi laivan ympärille öljypuomit. Rannan puhdistamiseen ei ole vielä ryhdytty.

– Kun alusta lähdetään siirtämään, niin laivan sisällä olevaa öljynsekaista vettä pääsee ihan samalla lailla Vanajaan uudelleen, suunnittelija Paavo Jokinen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Jokisen mukaan omistaja suunnitteli aiempien siirtoyritysten yhteydessä, että laivaa kallistettaisiin, jonka jälkeen kyljen aukot paikattaisiin ja tyhjentämisen jälkeen se hinattaisiin paikaltaan.

– Laivan bruttopaino on noin 60 tonnia. Pelastuslaitoksella ei ole nostamiseen suoranaisesti sopivaa kalustoa, eikä sellaista nosturia oteta tuosta vain mistään muualtakaan, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan Tyyne-laiva on vaaraton tapaus.

– Olen käynyt itse toteamassa, että aluksessa ei ole öljyä. Polttoainesäiliöt ovat tyhjät.

Kaupunki on tehnyt Teemun öljyvuodosta ympäristölainsäädännön (ysl) mukaisen tutkintapyynnön poliisille.

Susanna Ijäksen mukaan kaupunki ei ole onnistunut saamaan neuvotteluyhteyttä omistajaan laivojen siirrosta.

– Saimme viimein sähköpostin, jossa käytännössä kiistetään kaikki.

Jos yrittäjä ei siirrä laivoja asetettuun määräaikaan mennessä, tulee kaupunki poistamaan laivat yrittäjän kustannuksella. Vuokrasopimusta ei tulla uusimaan.

Molemmat ravintolalaivat olivat viime kesänä suljettuina. Seagullsit oy:n viimeisin tilinpäätös on vuodelta 2014.

Yhtiön toimeksi antamana aiemmissa siirtoyrityksissä mukaan olleen henkilön mukaan Teemu tullaan tyhjentämään vedestä ja hinaamaan pois. Aikataulusta ei ole tietoa.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut Seagullsit oy:n omistajaa. HÄSA

Päivän lehti

14.8.2020