fbpx
Kanta-Häme

Ravintolaruuasta suukopu

Ravintola-alan yritykset ja niitä edustava järjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara tyrmäävät Vattin tutkimuksen arvonlisäveron vaikutuksesta ravintolaruuan hintaan. Vattin mukaan alennus ei juuri laskenut hintoja, mutta alan mukaan se on laskenut muutoksen väärin.

– Laskimme täysimääräisesti ruokalistamme hintoja. Säilytin vielä vanhan listan, jotta tarvittaessa voin osoittaa asiakkaille hinnanlaskun, hämeenlinnalaisen Ravintola Popinon ravintoloitsija Tiina Klemelä sanoo.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin mukaan ravintolaruuan arvonlisäveron lasku ei mennyt hintoihin heinäkuussa 2010. Ravintoloiden ruuan hinta laski vain keskimäärin 2,2 prosenttia, vaikka täysimääräinen lasku olisi ollut 7,4 prosenttia.

Vattin tutkijat vetävät tutkimuksestaan johtopäätöksen, että arvonlisäveron alennus ei ollut tehokas keino taloudellisen toimeliaisuuden lisäämiseen.

Tutkimus ja sen johtopäätökset ihmetyttävät ravintola-alan yrityksiä. Maran 3 900 jäsenravintolaa sitoutui laskemaan ruuan hintoja täysimääräisesti 7,4 prosenttia.

– Veimme arvonlisäveron alennuksen hintoihin. Kaikki suuret toimijat sitoutuivat siihen, Restelin liiketoimintajohtaja Leena Turunen sanoo.

Turunen ei voi kertoa yksityiskohtaisesti, miten Restel teki hinnanalennuksen, sillä hän ei ollut vuonna 2010 yhtiön palveluksessa. Hän kuitenkin vakuuttaa, että veronalennuksen kanssa ei mitenkään taktikoitu esimerkiksi muuttamalla samalla listoja.

Mara: Vatt…teki virheitä

Maran mukaan Vattin tutkimus on tehty tarkoitushakuisesti. Se moittii tutkimuksen otosta virheelliseksi, koska tutkittujen ravintoloiden kokoa ei painotettu.

Ravintoloiden etujärjestö näkee myös useita muita pieniä virheitä tutkimuksessa, johon koottiin aineisto ravintoloiden nettisivuilta. Maran mukaan monet ravintolat eivät päivitä sivujaan säännöllisesti. Tutkimukseen otettiin mukaan myös take away -ruoka ja opiskelijaravintolat. Take awayn ruuan arvonlisävero nousi ja opiskelijaravintolat on vapautettu arvonlisäverosta.

Maran mielestä Vattin tutkimus poikkeaa Kuluttajatutkimuskeskuksen ja aluehallintovirastojen kokoamista tiedoista. Kuluttajatutkimuskeskus ja Tilastokeskus laskivat näiden tietojen perusteella, että ravintolaruuan hinnat laskivat toimialalla noin 4 prosenttia. Mara ilmoittaa, että sen jäsenyrityksissä hintojen lasku oli 5,7 prosenttia.

Vatt toteaa itsekin tiedotteessaan, että suuret ravintolat laskivat hintojaan enemmän kuin muut. Sen mukaan kuluttajahintojen lasku oli noin 5 prosenttia. Kaikki ravintolat eivät kuitenkaan laskeneet lainkaan hintojaan.

– Seurasin kyllä ravintoloiden hintoja, ja kaikki ravintolat eivät alentaneet hintojaan, ravintoloitsija Klemelä vahvistaa. (HäSa)

Menot