Kanta-Häme

Ravintolatyöntekijät lomautettuina Aulangolla

Rantasipi Aulangon ravintolatyöntekijät on lomautettu. Rantasipi-ketjun johtaja Juha Tiainen kertoo, että kyse on kausivaihteluiden tasoittamisesta.

– Meillä on koko ketjussa lomautusvaroitus päällä. Irtisanomisten sijaan käytämme lomautusta hyvinkin usein. Lomautukset ovat määräaikaisia ja osa-aikaisia, eikä ketään irtisanota, kertoo Tiainen.

Ketjun sisällä lomautuksia käytetään Tiaisen mukaan kerran pari vuodessa, ja asiasta on sovittu yhtiön pääluottamusmiehen kanssa. Lomautusten takia on käyty yt-neuvottelut, ja Tiaisen mukaan käytäntö on ollut voimassa useiden vuosien ajan.

– Kattoneuvottelut on käyty konsernitasolla, mutta paikallisesti sovimme asioista luottamusmiesten kanssa, hän sanoo.

Restel omistaa Suomessa 45 hotellia ja useita satoja ravintoloita. Restelin Lounais-Suomen pääluottamusmiehen Erja Backmanin mukaan työntekijät Aulangolta ovat olleet häneen yhteydessä. Backman saapuu ensi viikolla keskustelemaan henkilöstön kanssa. Hän ei vielä tiedä lomautusten pituutta.

Rantasipi Aulangon hotellijohtaja Katja Meijer täydentää, että Hämeenlinnassa lomautusten piirissä on kymmenen työntekijää.

– Lomautuksiin ei tarvitse turvautua joka vuosi, vaan hyvin satunnaisesti, sanoo Meijer.

Tämänhetkisissä lomautuksissa on kyse siitä, että vähennetään työtunteja silloin, kun on hiljaista. Sekä Meijer että Tiainen kiistävät, että hotellin varaus- tai taloustilanne olisi heikko.

– Vuoden alussa meillä on edelliseen vuoteen verrattuna myynti kasvanut kahdeksan prosenttia Aulangolla, Tiainen kertoo.

Tuleva kesä näyttää yhtiön mielestä valoisalta. Tiainen ja Meijer arvioivat, että hotellin viereen rakennettava seikkailupuisto lisää Aulangon houkuttelevuutta.

– Seikkailupuistosta tulee valtavan hyvä matkailutuote. Se tulee lisäämään päiväkävijöitä, mutta myös yöksi jääviä matkailijoita, Tiainen sanoo.

Katja Meijer lisää, että lomautukset on pääsääntöisesti tehty niin, että työntekijät ovat nykyistä tavallista pienemmällä tuntimäärällä töissä. Hän painottaa, että ratkaisu on väliaikainen.

Meijer lisäksi arvioi, että pihapiirin Kavaljeeriin avattava kahvila tulee tarjoamaan lisää töitä. Kaikkiaan hotellissa on noin 70 työntekijää.

– Kavaljeeri ei ole koskaan ollut kahvilana. Se on hieno lisäpalvelu, Meijer sanoo. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic