Kanta-Häme Hämeenlinna

Ravintoloissa jokaiselle pitää olla nyt oma istumapaikka - Asiakasmäärien ja aukioloaikojen rajoituksia lievennetään tänään

Ravintoloita ja tapahtumia koskevat koronarajoitukset lieventyvät taas tänään. Jokaiselle ravintola-asiakkaalle pitää olla nyt oma istumapaikka.
Ravintoloiden koronarajoitukset lievenevät tänään. Osassa ravintoloista myynti on palannut jo lähelle normaalia, vaikka asiakasmääriä ja aukioloaikoja onkin rajoitettu. Kuva: Riku Hasari
Ravintoloiden koronarajoitukset lievenevät tänään. Osassa ravintoloista myynti on palannut jo lähelle normaalia, vaikka asiakasmääriä ja aukioloaikoja onkin rajoitettu. Kuva: Riku Hasari

Ravintolaelämä voi ottaa taas pari askelta kohti normaalimpia aikoja, kun koronavirusepidemian takia annettuja aukiolo- ja asiakaspaikkarajoituksia lievennetään tänään.

Tästä päivästä lähtien aukiolo- ja anniskeluaikoja ei enää rajoiteta tartuntatautilain perusteella. Tämä mahdollistaa etenkin yökerhojen palaamisen normaaleihin aukioloaikoihinsa.

Ravintoloiden on annettava asiakkaille mahdollisuus käsien pesuun ja desinfiointiin.

Asiakkaille on myös annettava näkyvät ohjeet käsien puhdistamisesta, riittävän etäisyyden pitämisestä sekä ravintolan toimintatavoista tartuntojen estämiseksi.

Pakko ei ole istua

Merkittävin sääntö koskee asiakasmäärää. Ravintolaan saa ottaa sisälle vain yhtä monta asiakasta, kuin ravintolassa on istumapaikkoja.

Jokaiselle asiakkaalle on siis oltava oma tuoli, vaikka sillä ei olekaan pakko istua.

Näin pyritään takaamaan riittävä turvaetäisyys muihin ihmisiin.

Turvavälit koetaan hankalina

Ravintoloitsijoiden on myös aktiivisesti pidettävä huolta riittävän turvavälin säilymisestä ravintolassa.

Hämeenlinnalaisissa ravintoloissa tätä etäisyyssääntöä pidetään hieman hankalasti valvottavana.

– Se etäisyyden pitäminen on kyllä haastava juttu. Tarrat lattiassa eivät riitä ohjaamaan ihmisiä etenkään yön pienillä tunneilla. Henkilökunta ja järjestyksenvalvojat saavat olla kyllä koko ajan muistuttamassa, Amarillon ravintolapäällikkö Tero Tila sanoo.

Skogsterin ravintolapäällikkö Jaana Mamia toivookin asiakkailta ymmärrystä.

– Kaikkein parasta olisi, jos asiakkaat olisivat itse mukana yhteistyössä meidän kanssamme ja valveutuneita tästä asiasta.

Palaaminen vanhoihin aukioloaikoihin

Rajoitusten purku merkitsee aukioloaikojen välitöntä vapautumista.

Tawastia Groupin ravintolat Albertin kellari, Skogster ja Piparkakkutalo palaavat Jaana Mamian mukaan heti vanhoihin aukioloaikoihinsa.

Amarillossa seurataan tilannetta nykyisillä aukioloajoilla vielä parin viikon ajan.

Tero Tilan mukaan istumapaikkarajoitus tekee yökerhon toiminnasta hankalaa. Vaikka sisätiloissa onkin 250-300 istumapaikkaa, ei nimekkäiden artistien konsertteja kannata järjestää näin pienelle yleisölle.

Perinteisen kortteliravintola Vanhan Nallen aukioloaikoihin ei ravintoloitsija Jonne Koskimiehen mukaan ole tulossa suuria muutoksia.

– Meidän kannaltamme toiminta normalisoitui jo muutama viikko sitten.

Tero Tilan mukaan nykysäännöt vievät alaa hyvään suuntaan.

– Totta kai me toivomme, että toiminta vapautuisi nopeamminkin. Mutta me ymmärrämme kyllä, että vaikutuksia tartuntoihin halutaan seurata ennen seuraavia askelia. HäSa

Päivän lehti

15.8.2020