Kanta-Häme

Ravintoloitsija sai sakot työn teettämisestä turvapaikanhakijalla ilman palkkaa

Ravintoloitsija otti turvapaikanhakijan harjoittelijaksi ja myönsi kiskonnantapaisen työsyrjinnän.
Turvapaikanhakija oli saanut harjoitteluajalta palkaksi vain aterian ja liput linja-autoon.

Hämeenlinnalainen ravintoloitsija sai 40 päiväsakkoa kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Hänelle kertyy maksettavaa 1 680 euroa sakkoa, 80 euroa rikosuhrimaksua, korvaukset maksamattomista palkoista ja oikeudenkäyntikulut.

Rangaistukseen vaikutti, ettei ravintoloitsijalla ollut rikosrekisteriä.

Itsekin maahanmuuttajataustainen ravintoloitsija oli ottanut työharjoitteluun turvapaikanhakijan, mutta ei ollut maksanut hänelle lainkaan palkkaa harjoitteluajalta. Kun solmittiin työsopimus, palkka oli jäänyt työehtosopimuksen mukaista palkkaa alhaisemmaksi.

 

Ravintoloitsija katsoi tehneensä hyvän teon järjestäessään töitä turvapaikanhakijalle ja opettaessaan hänelle ravintola-alaa. Turvapaikanhakijan työpanosta luonnehdittiin heikoksi.

Vastaaja myönsi syyllistyneensä kiskonnantapaiseen työsyrjintään. Oikeudenkäynnissä ei kuultu todistajia eikä lainkaan kiistelty syytteen mukaisesta teosta. Kiistaa oli vain korvauksista ja asianomistajan oikeusavustajan palkkiosta.

Asianomistajan vaatimuksia kiistettiin, koska hän ei halunnut osallistua oikeudenkäyntiin. Skotlannin poliisille hän oli ilmoittanut, ettei halua olla tekemisissä oikeudenkäynnin kanssa. Käräjäoikeus katsoi, ettei asianomistaja ole kuitenkaan luopunut vaatimuksistaan.

 

Käräjäoikeus ei hyväksynyt työpaikka-ateriaa, matkakuluja ja 600 euron irrallista maksua korvaamaan laillista palkkaa. Palkkoja määrättiin siten maksamaan runsaat 6 000 euroa ja korot. Ilman palkkaa työskennellyt asianomistaja saa 3 000 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Asianomistajan asianajaja saa myös lähes vaatimuksensa mukaisen korvauksen työstään. Vastaajan oikeusavustaja kiisti tuomioistuimessa työtuntien määrän, joka asian hoitamiseen tarvittiin. HÄSA

 

Lue myös: Hämeenlinnalainen ravintoloitsija myönsi kiskonnantapaisen työsyrjinnän (27.11.2019)

Päivän lehti

29.1.2020