Kanta-Häme

Hämeenlinnalaisen Toni Rasinkankaan vaikuttava susikuva menestyi luontokuvakilpailussa

Vuoden Luontokuva -kilpailuun otti osaa 844 kuvaajaa yhteensä 14 000 :lla valokuvalla.
Toni Rasinkangas kertoo, että kuva on otettu lehtijuttukeikalla tammikuussa 2017, kun Rengossa oli kaadettu toinen susi, joka noin vuotta myöhemmin paljastui lauman alfaurokseksi. Kuva: Toni Rasinkangas
Toni Rasinkangas kertoo, että kuva on otettu lehtijuttukeikalla tammikuussa 2017, kun alueella oli kaadettu toinen susi, joka noin vuotta myöhemmin paljastui lauman alfaurokseksi. Kuva: Toni Rasinkangas

Hämeen Sanomien toimittaja Toni Rasinkangas pääsi Vuoden Luontokuva-kilpailun finaaliin ottamallaan susikuvalla.

Rasinkankaan Sudenpesä-kuva sijoittui kilpailussa lopulta neljänneksi Luonto ja ihminen -sarjassa. Tässä sarjassa oli mukana noin 1 000 luontokuvaa.

– Kuva on aika tyly ja ristiriitainen. Susi makaa metsästysperinteiden mukaisesti arvokkaasti havupatjalla. Irvokasta puolestaan on suden ilme. Näytti siltä, että kaadon jälkeen sen suusta oli kaivettu hampaat esiin, sanoo Rasinkangas.

Näyttely kiertää Suomea

Sudenpesä-kuva pääsi sitä kautta Vuoden luontokuvat -näyttelyyn, joka kiertää Suomea koko ensi vuoden ajan. Näyttelyssä on mukana 40 kuvaa.

Kaikkiaan luontokuvakilpailuun lähetettiin yli 14 000 valokuvaa 844:n valokuvaajan toimesta.

Rasinkangas otti kuvan, kun Rengon metsästäjät kaatoivat pihakäyntejä tehneen susilauman alfauroksen 22. tammikuuta 2017.

Räjähdysherkkä aihe

Susi ammuttiin poikkeusluvalla Hattulan Vuohiniemessä. Samalla kahden suden metsästyslupa täyttyi. Ensimmäisen uroksen metsästäjät ampuivat viikkoa aiemmin Rengon ja Hattulan rajalla.

Tätä ennen Etelä-Hämeessä kaadettiin susi viimeksi 1970-luvulla.

Rasinkankaan mukaan oli yllättävää päästä finaaliin asti dokumentaarisella lehtikuvalla, jonka pelkkä aihe on räjähdysherkkä.

– Tyypillisesti kisan sato on kaunista, positiivista ja aika romantisoitua kuvakerrontaa. Ilahduttaa, että näyttelyyn otettiin mukaan myös muutakin näkökulmaa, Rasinkangas kuvailee otostaan. HäSa