Kanta-Häme

Ravitsemusterapeutti saa mennä?

Hämeenlinnan kaupungin Terveyspalvelut -liikelaitoksen säästökohteista on syntynyt kädenvääntö.200 000 euron säästötarve myönnetään kaikilla tahoilla, säästökohteista ollaan jo hyvinkin erimielisiä.
 
Yksi esimerkki on kaupungin ainoan ravitsemusterapeutin toimen lakkauttaminen. Samaan aikaan atk-palveluista huolehtivan useamman ict-tukihenkilön määrään ei kosketa, vaikka sielläkin on työntekijän eläköityminen edessä samalla tavalla kuin ravitsemusterapeutin kohdalla.
 
Ravitsemusterapeutti on tarjonnut ammattiapua muun muassa koko ajan kasvavalle diabetes-potilaiden ryhmälle, kouluille ja neuvoloille, vanhusväestölle sekä erityisryhmille. Ravitsemusterapeutin työ lasketaan ennaltaehkäisevää työtä tekevien ryhmään, jotka tuovat pitkällä aikavälillä säästöjä pienempinä hoitokustannuksina.
 
Terveyspalvelut -liikelaitoksen tämän vuoden ennakoitu alijäämä on 238 000 euroa. Aikaisemmilta vuosilta tappiota on kertynyt noin 114 000 euroa.
 
– Pahimmillaan säästöt näkyvät kaupunkilaisten palvelutarjonnassa ja henkilökunnan jaksamisessa. Parhaimmillaan säästöjä voi toteuttaa niin, että asiakas ei joudu konkreettisesti säätöjen kohteeksi, liikelaitoksen johtokunnan jäsen Kari Aavasto pohtii.
 
Hän esitti ravitsemusterapeutin toimen täyttämistä, mutta joutui jättämään eriävän mielipiteen, koska toimitusjohtaja esittelijänä eivätkä muut johtokunnassa asiaa kannattaneet. Aavaston mielestä liikelaitoksen mahdollisia säästökohteita ei ole etsitty avarakatseisesti, vaan on suorastaan hakattu kiveen tietty linja.
 
Ravintoterapeutti on historiaa?
Nyt linjatuilla ratkaisuilla Hämeenlinnan kaupungin ainoa ravitsemusterapeutin toimi lakkautetaan toimihenkilön eläköitymisen myötä. Palvelut aiotaan ostaa jatkossa ulkopuoliselta tuottajalta.
 
Samaan aikaan liikelaitoksen useamman henkilön ict-palveluissa aiotaan kuitenkin täyttää eläkkeelle jäävän työntekijän paikka uudella työntekijällä.
 
Ravitsemusterapeutin palvelujen ostaminen ulkopuoliselta näkyy takuuvarmasti kaupunkilaisten suuntaan heikkenevänä palveluna. Ostopalvelun avulla saavutetaan korkeintaan muutamien tuhansien eurojen säästö, mutta ostopalvelulla tuleva henkilö ei ole samalla tavalla hoitoprosesseissa mukana kuin vakituinen työntekijä, Aavasto ravistelee.
 
– En kyllä tässä kohtaa ymmärrä lainkaan johtokunnan päätöstä ravitsemusterapeutin toimen ulkoistamisesta säästökohteena, kun vielä säästöasian käsittelyynsä ottanut kaupunginhallituskaan ei linjannut ravintoterapeutin toimen lopettamista. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin johdossakin ravitsemusterapeutin toimi katsotaan tärkeäksi, Aavasto sanoo.