Kanta-Häme Hämeenlinna

Ravut saapuivat kauppoihin Hämeenlinnassa – Kauden alussa tullut isoja uroksia

Ravustajien mukaan kauden ensimmäisinä päivinä merroilla on saatu erityisesti isoja rapuja.
Hämeenlinnassa myydään pääasiassa täplärapuja, sillä harvinaisempaa jokirapua ei ole pyydettäväksi asti. Jos jokirapuja haluaa ostaa, ne pitää tilata muualta ja hinta kasvaa korkeaksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnassa myydään pääasiassa täplärapuja, sillä harvinaisempaa jokirapua ei ole pyydettäväksi asti. Jos jokirapuja haluaa ostaa, ne pitää tilata muualta ja hinta kasvaa korkeaksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Sunnuntaina alkaneen ravustuskauden ensimmäiset saaliit ovat saapuneet nyt kauppoihin.

Hauhon Järvituotteen Konsta Kankaalan mukaan kausi on lähtenyt melko hyvin käyntiin matalammissa vesissä. Syvissä ja kylmissä vesissä ravuilla on Kankaalan arvion mukaan kuorenvaihto yhä kesken.

Nyt tullut saalis on ollut enimmäkseen kookasta urosrapua.

– Jos viime kesän perusteella pitäisi sanoa, niin tästä on tulossa hyvä kausi. Tällä viikolla vedet lämpiävät niin paljon, että ravut aktivoituvat. Oletan, että viimeistään viikon päästä tulee hyviä saaliita, Kankaala arvioi.

Jo toistakymmentä vuotta harrastusmielessä ravustanut Markku Pitkäranta kertoo, että Puutikkalassa Kukkia-järvellä kausi on lähtenyt käyntiin hitaasti. Rapuja on ensimmäisten päivien aikana tullut kymmenellä merralla noin 50, kun viimevuonna saalista saatiin noin sata ravun verran jo ensimmäisellä nostolla.

Myös Pitkärannan mukaan saalis on ollut poikkeuksellisen isoa. Noin 10 senttimetrin rapuja on tullut vain yhden käden sormilla laskettava määrä.

K-Citymarket Tiiriön palvelutiskin myyjä Joni Nevanko esitteli torstaina kauppaan saapuneita tuoreita rapuja. Kuva: Pekka Rautiainen
K-Citymarket Tiiriön palvelutiskin myyjä Joni Nevanko esitteli torstaina kauppaan saapuneita tuoreita rapuja. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupoista tuoretta suomalaista täplärapua saa nyt esimerkiksi Osuuskauppa Hämeenmaan palvelutorillisista myymälöistä. Hämeenlinnassa niitä ovat S-marketit Goodmanissa, Turengissa ja Idänpäässä sekä Hämeenlinnan Prisma.

Hämeenmaan ryhmäpäällikkö Mervi Grönbergin mukaan yhteistyökumppaneilta on tullut viestiä, jonka mukaan alkukesän viileät hetket saattoivat jarruttaa rapujen saatavuutta jonkin verran.

– Saatavuustilanne voi vaihdella jopa päivittäin, mutta kahden–kolmen päivän ennakoinnilla palvelutoreilta ehtii saamaan hyvin rapuja.

Hinnat elävät tällä hetkellä saatavuuden mukaan. Kokoluokasta riippuen kotimaiset täpläravut maksavat kahdesta eurosta ylöspäin. Tilaushetken hintatason Grönberg kehottaa tarkistamaan myymästä.

Hämeenmaan myymälöistä rapuja on viime vuosina ostettu tasaisesti. Grönbergin mukaan kysynnässä ei ole näkynyt erityistä nousua tai laskua.

– Kauppoihin välittyneestä tunnelmasta päätelleen ravut ovat edelleen trendikkäitä, etenkin loppukesästä, Grönberg toteaa.

 

Tiiriön K-Citymarkettiin ensimmäiset ravut saapuivat torstaina. Palvelutiskin myyjä Joni Nevangon mukaan ensimmäiseen aaltoon otettiin nyt pieni satsi myyntiin.

– Me niin sanotusti lämmittelemme vasta. Pikku hiljaa rapukauppa lähtee käymään kovemmin ja kovemmin. Sesonki on ensi kuun puolella, Nevanko kertoo.

Citymarketista rapuja saa ostettua elävinä ja keitettyinä. Elävien hinnat lähtevät kahden euron luokasta. Keitetyt maksavat tällä hetkellä 3,50 euroa.

Nevangon mukaan kaupan silmin avaus on ollut jopa normaalia vuotta parempi. Rapu on ollut hyvän kokoista ja sitä tarjotaan yli kysynnän.

Kanta-Häme on vuodesta 2010 alkaen julistettu valtakunnan rapumaakunnaksi. Kaupoista ei kuitenkaan osata varmaksi arvioida, onko rapujen kysyntä täällä muuta maata korkeampi.

– Kyllä Hämeenlinnassa rapuja syödään ihan runsaastikin, riippuu tietenkin aina mihin verrataan, Nevanko toteaa. HÄSA