Kanta-Häme

Ray jakaa maakuntaan lähes kolme miljoonaa

Raha-automaattiyhdistys on jakamassa ensi vuonna lähes kolme miljoonaa euroa avustuksina kantahämäläisille järjestöille.

Suurimman yksittäisen avustuksen, reilut miljoona euroa, on saamassa Hämeenlinnan seudun nuorisoasunnot. Kaikkiaan RAY on myöntämässä tukea yhteensä 22 maakunnan järjestölle.

Täysin ilman hakemaansa tukea jää yhteensä 14 yhdistystä. Näiden joukossa on muun muassa Kanta-Hämeen erilaiset oppijat ry, jolle RAY:n tukea ei itse asiassa ole herunut koskaan. Hakemus jätettiin nyt neljännen kerran.

Puheenjohtaja Eira Pohjola kertoo, että tukea haettiin kodin ja koulun välistä yhteistyötä tukevaa Erityistä vertaisuutta -projektia varten.

Projektin avulla Hämeenlinnan seudulle olisi perustettu erityisiä oppijoita ja heidän vanhempiaan palveleva uusi järjestörakenne. Kohderyhmänä olisivat olleet erityisesti yläkouluikäiset sekä ammatillisessa koulutuksessa olevat opiskelijat.

– Katsomme keväällä haemmeko vielä RAY;n rahoitusta, työsarkaa olisi vaikka kuinka paljon. Yritämme parhaan kykymme mukaan tukea nuoria ja vanhempia, ja toivomme kaupungilta reilua vastaantuloa tilojen ja varojen suhteen, Pohjola sanoo.

Viime vuonna RAY jakoi avustusta 18 järjestölle ja kokonaispotti oli lähes 1,6 miljoonaa euroa.

Muistiyhdistys aloittaa uuden projektin

Kanta-Hämeen muistiyhdistykselle RAY esittää 280 000 euron avustusta. Projektivastaava Pirkko Lehtonen esitykseen tyytyväinen.

– Pidämme tätä luottamuksen osoituksena, hän sanoo.

Tuesta suurin siivu on tarkoitus käyttää ensi vuonna käynnistyvään Lähde-projektiin. Kotona asuvien muistisairaiden ja omaistensa tueksi käynnistettävä projekti toteutetaan yhteistyössä Vanhustyön Keskusliiton kanssa.

Lähteeseen on tarkoitus palkata kaksi työntekijää. Ensimmäisenä vuonna toiminta aloitetaan Hämeenlinnassa, ja tämän jälkeen toiminta on tarkoitus laajentaa koskemaan koko maakuntaa.

Kahden palkatun työntekijän lisäksi Lähde-projektiin rekrytoidaan vapaaehtoisia. Projektin alla järjestetään luentoja, työpajoja ja koulutetaan vapaaehtoistyöntekijöitä. Vapaaehtoisia on ajateltu erityisesti yksinasuvien muistisairaiden tueksi. Yhteistyötä tehdään kaupungin kanssa.

Lähde-projektin lisäksi muistiyhdistys sai RAY:ltä jatkorahoitusta myös Muistiluotsia varten. Nyt saatavan rahoituksen ansiosta yhdistyksen on mahdollista miettiä kolmannen työntekijän palkkaamista projektiin.

Petra sai jatkorahoitusta

Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on saamassa RAY:ltä hakemansa 100 000 euron avustuksen. Yhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Lehtinen kertoo, että avustus on menossa omaishoitajia tukevaan Petra-projektiin. Käytännössä avustuksella maksetaan kahden työntekijän palkat.

Petra-projektin tarkoituksena on tukea hämeenlinnalaisia omaishoitajia. Kuudessa kaupungissa sijaitsevassa kerrostaloyhtiössä on projektin avulla viritelty uudenlaista yhteisöllisyyttä – kaikille avointa kohtaamispaikkaa, jonne voisi hipsiä vaikka aamutossusillaan. Toimintaa lisätään muihinkin taloihin.

Projektissa etsitään myös omaishoitajia ja vapaaehtoisia toisiaan kannustaviksi personal trainer -pareiksi. (HäSa)

 

 

 

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic