fbpx
Kanta-Häme

RC-autot huristavat uusissa tiloissa

Radio-ohjattavilla RC-autoilla pääsee nyt kokemaan vauhdin hurmaa ja kisailun tunnetta uusissa tiloissa Riihimäellä.

Riihimäen Urheiluautoilijoiden ja Riihimäen seurakunnan pitämä pienoisautokerho muutti syksyllä uusiin tiloihin Harjunrinteen koululle, jossa innokkaat harrastajat ajelevat sunnuntaisin klo 10-16.

– Tämä on loistava harrastus, jossa saa viettää aikaa yhdessä lasten kanssa, kertoo kerhon vetäjänä toimiva Petri Oksanen.

Hän itse innostui touhusta kymmenen vuotta sitten, kun vaimo huomasi ilmoituksen kerhosta lehdessä. Harrastus alkoi tuolloin 3-vuotiaan Jonan kanssa, ja nykyään mukana ovat myös 9-vuotiaat kaksoset Joenna ja Joonis.

Joenna Oksanen on lajin parissa harvinaisuus, sillä tyttöjä on mukana varsin vähän.

– Vaikka yhtä hyvin tämä sopii tytöille kuin pojillekin, Petri Oksanen sanoo.

RC-autoilu ei ole pelkästään lasten harrastus, vaikka suurin osa kerholaisista onkin lapsia ja nuoria. Ajajakorokkeella toisistaan ja itsestään ottavat mittaa myös innokkaat aikuiset, jotka kääntävät rattia sormi koukussa kaasulla.

Kerhossa käy sekä omaksi ilokseen ajelevia että myös kisakärpäsen puraisemia harrastajia.

– Harrastus sopii kaikille ja kaikenikäisille. Nuorimmat ovat alle kouluikäisiä ja vanhimmat eläkkeelle siirtyneitä. Paljon on varmaan sellaisiakin, jotka eivät tule missään vaiheessa kerhoon, vaan ajelevat omassa pihassa kavereiden kanssa, Petri Oksanen kertoo.

Kaikilla halukkailla on mahdollisuus tulla tutustumaan kerhon toimintaan ja kokeilemaan RC-autoilua aina sunnuntaisin. Ajaminen kerhossa on ilmaista.

Riihimäen kerhossa ajetaan 1:10 tai sitä pienemmillä sähkökäyttöisillä, radio-ohjattavilla autoilla. Niissä pitää olla sileät renkaat, ja ratana on mattorata sisätiloissa.

Aloittelijoille on oma ajovuoro, ja kerhosta saa hyviä neuvoja ja vinkkejä.

– Me neuvomme niin oman auton hankintaan kuin auton säätämiseen sekä kaikkeen harrastukseen ja kilpailutoimintaan liittyvissä asioissa, Petri Oksanen sanoo.

– Harrastus on kohtuuhintainen verrattuna moneen muuhun lajiin. Käyttökelpoisen kaluston saa noin 300-500 eurolla, ja sillä voi sitten ajella niin paljon kuin haluaa, sanoo kerhon toinen vetäjä eli Riihimäen seurakunnan nuorisonohjaaja Kari Laurila.

Ihan leluja autot eivät ole. Miedoimmalla kisamoottorilla vauhdit nousevat koulun salissa 40 kilometriin tunnissa, kun puikoissa on kisakuski. Viritetyillä moottoreilla päästään yli 60 kilometrin tuntinopeuksiin.

Autoissa on paljon säätömahdollisuuksia, jolla auton käyttäytymistä voidaan säätää sekä kuljettajalle että radalle sopivaksi. Kerhossa ajellaan myös muunlaisilla autoilla kuin kilpakäyttöön tarkoitetuilla 4-vetoisilla touring-autoilla. Käytössä on muun muassa driftereitä ja mattoautoja. Myös etuvetoautoja ja minejä näkyy radalla aika ajoin.

– Parasta harrastuksessa on se, että saa pitää hauskaa, ajella ja käydä kisoissa, kertoo jo 10 vuotta RC-autoilua harrastanut 13-vuotias Jona Oksanen.

Hän edustaa Riihimäen Urheiluautoilijoita ja sijoittui viime kaudella nuorten mestaruussarjassa neljänneksi. HÄSA

Juttua editioitu 21.9. klo 22.20. Korjattu kirjoitusvirheitä.

 

Menot