fbpx
Kanta-Häme

Recci lisää vaatekeräysastioita Hämeenlinnassa – Kierrätysvaatteet matkaavat Jukolasta myyntiin Latviaan ja Saksaan

Recci sai luvan sijoittaa uusia vaatekeräyspisteitä viiteen paikkaan, mutta lopulliset sijainnit selvinnevät parin viikon päästä. Vaatteet viedään Hämeenlinnasta ulkomaille jatkokäsittelyyn.
Reccillä on tällä hetkellä yhdellä pisteellä yhteensä viisi vaatekeräyslaatikkoa Hämeenlinnassa Jukolan S-Marketin pihassa. Samassa rivissä on myös UFF:n vaatekeräyslaatikoita. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Keräysyritys Recci Tekstiilipankki oy sijoittaa lisää vaatekeräyspisteitä Hämeenlinnan kaupungin alueelle.

Kaupungin lupatarkastaja myönsi yritykselle luvan sijoittaa vaatekeräyspisteet viiteen paikkaan. Viime torstaina tuli kuitenkin korvaava päätös siitä, että osa aikaisemmin myönnetyistä paikoista ei ole toteutuskelpoisia ja osan sijoituspaikkaa joudutaan muuttamaan alueen sisällä.

Reccin keräysjohtaja Antti Kortemaa kertoo, että pisteiden lopullisten sijoituspaikkojen pitäisi olla selvillä parin viikon päästä.

-Joudumme käymään kaupungin kanssa vielä läpi joidenkin paikkojen lupaehtoja.

Keräyslaatikoita saa sijoittaa enintään kaksi yhdelle keräyspisteelle. Kortemaan mukaan jokaiseen pisteeseen on haettu luvat lähtökohtaisesti kahdelle säiliölle.

Reccin hakemuksessa esitettiin paikat 14 keräyspisteelle, ja Hämeenlinna myöntyi lopulta viiteen.

– Aika tyypillisesti hakemistamme paikoista menee se noin puolet läpi. Olemme tyytyväisiä, Kortemaa sanoo.

Nyt Reccillä on vaatekeräysastioita kaupungissa Jukolan S-Marketilla. Kortemaan mukaan Hämeenlinnasta on kerätty vuosittain arviolta kuusi tonnia tekstiilijätettä vuodesta 2019 lähtien.

Hämeenlinnassa kerätyt vaatteet viedään ulkomaille

Recci kertoo olevansa avoimesti kaupallinen toimija, joka rahoittaa koko toimintansa käyttökelpoisen tekstiilin myynnillä.

Ennen koronakriisiä yrityksellä oli Helsingissä kolme omaa myymälää, mutta ne jouduttiin sulkemaan. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, koska myymälöitä saataisiin uudestaan auki Suomeen.

Tällä hetkellä kaikki Reccin keräyspisteisiin viedyt vaatteet toimitetaan muualle Eurooppaan.

– Pääosin kaikki meille tuleva vaate toimitetaan yhteistyökumppaneillemme Latviaan ja Saksaan. Vaatteet lajitellaan heidän käsittelylaitoksillaan, kertoo Reccin toimitusjohtaja Heikki Laine.

Käyttökelpoiset vaatteet myydään yhteistyökumppanien omissa myymälöissä. Käyttökelvottomat tekstiilit käytetään esimerkiksi teollisuusräteiksi, ja uusiokäyttöön kelvottomat tekstiilit menevät energiajätteeksi

Käytännössä Recci siis myy esimerkiksi Hämeenlinnasta kerätyt vaatteet ulkomaalaisille yhteistyökumppaneilleen jatkokäsiteltäväksi

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eri toimijoiden vaatekeräyslaatikoissa on samanlaiset tarrat, mutta alaosasta löytyy vaatteita keräävän yrityksen nimi. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Keräyslaatikoita kaavailtu ainakin keskustaan

Recci halusi sijoittaa uusia vaatekeräyspisteitä Hämeenlinnaan kysynnän ja tarpeen vuoksi, toimitusjohtaja Heikki Laine kertoo.

– Meille tulee paljon yhteydenottoja, joissa toivotaan keräysastioita eri paikkoihin. Se on tietenkin aina kiinni resursseista ja siitä, miten kaupunki tai kunta suhtautuu.

Reccin uusia vaatekeräyspisteitä on kaavailtu alustavasti esimerkiksi Hämeenlinnan uimahallin lähelle ja keskustaan Hallituskadun liepeille. Muutamassa paikassa vaatekeräysastiat sijoitettaisiin jo paikalla olevien keräysastioiden yhteyteen.

Kaupungin luvan mukaan keräyslaatikoiden sijoittamisessa tulee huomioida se, etteivät ne aiheuta haittaa liikenteelle tai teiden kunnossapidolle. Laatikoiden sijoittelun pitää lisäksi sopia ympäristöönsä.

Lupa Reccin uusien vaatekeräyspisteiden sijoittamiseen kaupungin hallinnoimille alueille on voimassa 31.8.2026 asti.

Kanta-Hämeessä Reccillä on vaatekierrätyspisteitä myös Riihimäellä viisi kappaletta. HäSa

Vanhat vaatteet kiertoon

Kiertokapulan alueella Kanta-Hämeessä tekstiilijätteet, kuten lumput ja vaatejätteet, saa laittaa kuiva- ja sekajätteeseen tai tuoda jätteidenkäsittelyalueelle sekalaisena jätteenä. Nämä jätteet ohjautuvat poltettavaksi Fortumin jätevoimalaan.

Puhtaita ja käyttökelpoisia tekstiilejä voi viedä Reccin ja UFF:n keräyspisteisiin.

Myös Luotsin kierrätysmyymälään Hämeenlinnassa voi viedä puhtaat ja kuivat vaatteet, kodintekstiilit, hyväkuntoiset tyynyt ja peitot, matot, kankaat sekä ehjät ja siistit laukut ja kengät.

Luotsin kierrätysmyymälä toteuttaa poistotekstiilikeräystä yhdessä Kiertokapulan kanssa lokakuun loppuun.

Ensimmäisen keräyskokeilun jälkeen poistotekstiilien vastaanottoon tulee taukoa toimitilojen muutosten vuoksi.

Lue myös: Kiertokapulan ja Luotsin keräyskokeilussa ei oteta vastaan topattuja, märkiä tai homeisia tekstiilejä

Menot