Kanta-Häme

Rehakkaan on viety kuonaa ilman lupaa – Rehakan toiselle alueelle haetaan lupaa paalatulle yhdyskuntajätteelle

Janakkalan lupajaosto on kiinnittänyt huomiota Rehakan jätteenkäsittelyalueen ongelmiin.
Alueen asukkaat ovat olleet huolissaan Jätteenkuljetuksen toiminnasta jätteenkäsittelyalueella ja ovat olleet asiasta yhteydessä elyyn. Pirita Rantalassa on herättänyt huolta myös edessä siintävän Kusiaismäen tulevaisuus. Kuva: Jussi Hietikko

Janakkalan Jätteenkuljetuksen Rehakan jätteenkäsittelyalueelle on viety valimon pohjakuonaa, mikä on ollut ympäristöluvan vastaista.

– Valimokuonaa on ajettu niin, että kasoja on asvaltoidulla kentällä ja osin kentän ulkopuolellakin. Kasat ovat olleet avoimesti sadeveden huuhdeltavana, kertoo kunnan ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen.

Tamminen osallistui elyn edustajien kanssa katselmuksiin, jotka pidettiin Janakkalan Jätteenkuljetus Oy:n alueella viime ja tällä viikolla. Tämänviikkoisessa katselmuksessa oli paikalla myös Jätteenkuljetuksen toimitusjohtaja.

Valimohiekalle on lupa, ei kuonalle

Janakkalan Jätteenkuljetuksella on lupa sijoittaa alueelle valimosta peräisin olevaa hiekkaa, mutta ei kuonaa.

Alueelle on tuotu täytettä myös enemmän kuin lupaehdoissa sallitaan. Lisäksi maantäyttö on ulottunut alueen rajoille asti, jolloin täytettä on valunut naapurin puolelle.

Janakkalan Jätteenkuljetus on saanut näistä seikoista kehotuksen Hämeen ely-keskukselta.

– Yritys on hakenut uutta ympäristölupaa aluehallintovirastolta, ja kunnan lupajaosto ehti päättää tähän hakemukseen liittyvästä lausunnosta. Nyt yritys on kuitenkin vetänyt ainakin tässä vaiheessa lupahakemuksensa pois, Tamminen selvittää.

Yritykselle lisämaata Rehakasta

Alueen asukkaat ovat olleet huolissaan Jätteenkuljetuksen toiminnasta jätteenkäsittelyalueella ja ovat olleet asiasta yhteydessä elyyn.

Janakkalan Jätteenkuljetus on lisäämässä toimintaansa Rehakassa, sillä se on ostamassa lisämaata kunnalta. Janakkalan valtuusto hyväksyi kaupan viime kokouksessaan.

Kiertokapulakin hakee uutta lupaa

Janakkalan lupajaosto käsitteli viime kokouksessaan myös kuntien omistaman Kiertokapulan ympäristölupahakemusta.

Kiertokapulalla on Rehakassa jätteenkäsittelyalue, joka on Janakkalan kunnan entinen yhdyskuntajätteen kaatopaikka. Se sijaitsee aivan Janakkalan Jätteenkuljetuksen alueen naapurissa.

– Entisen kaatopaikan päälle rakennetaan siellä kenttää. Siellä ei ole vielä materiaalinkierrätystä, Tamminen kertoo.

Nyt Kiertokapula haluaa päivitystä ympäristölupaansa vesijärjestelyjen ja betonijätteen paksuuden osalta.

Kolmantena asiana Kiertokapula hakee lupaa paalatun yhdyskuntajätteen välivarastointiin.

– Siihen asiaan suhtaudumme kunnassa kriittisesti, sillä se voi lisätä riskiä hajuihin, haittaeläimiin ja vesivaikutuksiin, Tamminen sanoo.

 

Jutun pääkuvaa muokattu 20.6.2019 kello 11:35. Aikaisempi kuva oli Pirita Rantalan blogista, eikä kuvan julkaisemiseen ollut Rantalan lupaa. Lisäksi kuva oli virheellisesti Kiertokapulan alueelta Rehakkalasta, eikä Janakkalan Jätteenkuljetuksen alueelta.

Päivän lehti

23.1.2020