Kanta-Häme

Rehevä puutarha Rengossa - Tänään Avoimet puutarhat -tapahtuma

Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään 1. heinäkuuta. Kanta-Hämeessä kävijät toivottaa tervetulleeksi 
esimerkiksi Jukka Kallijärven ja Marko Aaltosen 
englantilaistyylinen puutarha Rengossa.

Katso kaikki avoimet puutarhat tapahtuman verkkosivuilta: https://www.avoimetpuutarhat.fi/

Huomaamaton tie kääntyy vihreän peltipostilaatikon kohdalta ja kaartelee metsässä lyhyen matkaa, kunnes edessä avautuu hedelmäpuiden, pensaiden ja perennojen täyttämä puutarha.

Kun helsinkiläiset Jukka Kallijärvi ja Marko Aaltonen kävivät katsomassa kevättalvella 2007 karjalaisten evakkotaloa Rengossa, pihalla oli vain nurmikko ja omenapuita.

Pariskunta kuitenkin mieltyi pihapiiriin, jota rakennukset ympäröivät neljältä suunnalta.

Runsaassa vuosikymmenessä Kallijärvi ja Aaltonen ovat muuttaneet vapaa-ajanasuntonsa pihapiirin reheväksi cottage gardeniksi.

– Cottage garden on brittiläistyylinen mummonmökin puutarha, jossa on sekaisin kaikkea. Se on vähän kuin yksinkertaisen japanilaisen puutarhan täydellinen vastakohta, Kallijärvi kertoo.

Kielometsäksi kutsuttu puutarha on tänä kesänä neljättä kertaa mukana Avoimet puutarhat -tapahtumassa, jossa yksityishenkilöt avaavat puutarhojaan yleisölle.

Viime vuonna kävijöitä saapui satakunta. Ruusuja sai nimenomaan puutarhan rehevyys.

Kallijärvi kertoo, että tapahtuma on hyvä kannustin kitkemiseen. Sitä puutarhassa riittää loputtomasti.

– Cottage garden antaa onneksi anteeksi. Rönsyilevässä puutarhassa ei välttämättä huomaa, onko kasvi rikkaruoho vai istutettu, Kallijärvi sanoo.

Pariskunnan puutarhaharrastukseen kuuluu kasvien keräilyä.

Esimerkiksi ruusupensaita kasvaa montaa lajia. Osa niistä on Kallijärven itsensä risteyttämiä, sillä ulkomailta ostetut ruusut ja alppiruusut ovat monesti liian arkoja suomalaiseen ilmastoon.

Risteyttäminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä vain kymmenen prosenttia risteytyksistä alkaa itää. Silloinkin voi kestää kauan, ennen kuin näkee ensimmäisen kukan.

Kallijärvi kokeilee kymmenkuntaa risteytystä joka kesä. Tähän mennessä Tommy- ja Helvi-lajikkeet ovat onnistuneet niin hyvin, että ne on otettu myyntiin ruusuihin erikoistuneeseen Oulujoen taimistoon.

– Osa puutarhamme esikoista on myös risteytynyt keskenään, Aaltonen kertoo.

Kummallakin on omat lempikasvinsa. Aaltonen pitää erityisesti esikoista, kuunliljoista, päiväliljoista ja kurjenpolvista.

– En ole hirveän kiinnostunut puista tai pensaista.

Kallijärven suosikkeja ovat kaikenlaiset tuoksukasvit. Havukasvit eivät häntä innosta.

Kasvi-ideoita puutarhaansa pariskunta kerää kirjoista, lehdistä ja ulkomailta, etenkin puutarhakulttuurin suurvallasta Britanniasta.

Matkakohteet valikoituvat usein niin, että niissä on mahdollista vierailla jossakin puutarhassa.

Pari vuotta sitten miehet vierailivat esimerkiksi Hampton Court Palace Flower Showssa, eli Lontoossa järjestettävillä maailman suurimmilla puutarhamessuilla.

– Messuilla olimme me ja 10 000 muuta mummoa, Kallijärvi naurahtaa.

Puolen hehtaarin harjutontilla sekametsä suojaa puutarhaa tuulilta, joten myös jotkin Suomea lämpimämmissä maissa tavattavat kasvit menestyvät puutarhassa.

Navetan eteläpäätyä kiemurtaa ylös viiniköynnös, jonka sinisistä rypäleistä Aaltonen ja Kallijärvi ovat kerran tehneet viiniä. Lopputulos oli karvas, mutta rypäleet maistuvat sellaisenaan hyviltä.

Suomessa harvinainen mustaselja kukkii varaston nurkalla. Valkoiset tuoksuvat kukat tarjoavat ainekset mehuun. Päärynäpuu ja kasvihuoneen persikkapuu ovat nekin tuottaneet yhdet sadot.

Omaa satoa Kallijärvi ja Aaltonen nostavat myös pieneltä kasvimaalta, jossa kasvaa muun muassa mustajuurta, marokonminttua ja lehtikaalia.

Tontin vanhoista omenapuista Kallijärvi ja Aaltonen odottavat tänä kesänä runsasta satoa. Tarkoituksena on puristaa omenoista ensin mehua ja käyttää se siideriksi.

– Puutarhanhoito on hyvää vastapainoa toimistotyölle, koska tässä näkee kättensä jäljen. Tämä on eräänlaista sisustamista, mutta ulkona, Aaltonen sanoo.