Kanta-Häme

Rehtori varautuu yllätysoppilaisiin

Kouluilla ei aina tarkkaan tiedetä, minkä verran oppilaita syyslukukaudella lopulta aloittaa. Erityinen pulma aloittavien oppilaiden määrä on valmistavan opetuksen niin sanoituilla valmo-luokilla, joihin otetaan suomen kieltä osaamattomia, maahanmuuttajataustaisia oppilaita.

Viime syksynä Seminaarin koululle oli ilmoitettu etukäteen kolmesta valmo-luokalle tulevasta lapsesta. Kun koulutyö elokuussa alkoi, tulijoita luokalle olikin peräti 13.

– Se alkaa olla opetuksen laadun kannalta jo maksimimäärän rajoilla. Täytyy muistaa, että oppilaat voivat olla ekaluokkalaisista kuudesluokkalaisiin, yksi puhuu somaliaa, toinen venäjää ja kolmas jotain muuta, toteaa Seminaarin koulun rehtori Pasi Rangell.

Koulujen alkuun on nyt vajaa viikko. Tähän mennessä Seminaarin kouluun on ilmoitettu viisi valmo-oppilasta.

– Lopullista lukua ei tiedä vielä kukaan. Se hankaloittaa työn oikeaa resurssointia, rehtori harmittelee.

Hän ei halua osoittaa sormella ketään, mutta ihmettelee, miksei tieto kulje kaupungin sisällä.

– Kyllä kai joku jossain tietää, onko Hämeenlinnaan muuttaneilla maahanmuuttajaperheillä kouluikäisiä lapsia? Rangell ihmettelee.

Tieto ei tule automaattisesti

Palvelupäällikkö Nikke Keskinen Hämeenlinnan opetuspalveluista kertoo, että yllätysoppilaita joskus tulee, sillä maahanmuuttajaperheet voivat saapua kaupunkiin hyvinkin nopealla varoitusajalla.

– Emme oikeastaan voi tilanteelle mitään muuta kuin varautua yllätyksiin. Lukuvuoden sisällä on joskus rauhallista, ja sitten yhtäkkiä voi tulla vaikka pari perhettä, joissa on kummassakin neljä lasta. Se tarkoittaa silloin lähes puolta ryhmällistä.

Keskisellä ei ole tällä hetkellä viimeisintä tietoa ensi viikolla aloittavien valmo-oppilaiden määrästä.

– Viikon päästä olemme asiassa tosi paljon viisaampia, Keskinen sanoo.

Maahanmuuttajaperheiden lapset ilmoitetaan kouluun samalla tavalla kuin suomalaisperheidenkin lapset.

– Kastellissa autetaan täyttämään oppilashakemus, jos kielitaito ei itsellä siihen riitä, Keskinen sanoo.

Hän kiittää myös maahanmuuttajapalveluja, joista lähetetään välillä oma-aloitteisesti tietoa perheistä, joiden lapsilla luultavasti on tarvetta valmo-opetukseen.

Suuri ikähaitari

Keskisen mukaan kymmenen oppilaan ryhmä olisi valmo-luokille optimaalisin koko. Kuitenkin esimerkiksi Hakkalan koulussa Lammilla on ollut joskus jopa 15 oppilasta.

– Suurin pulma on se, että oppilaiden ikähaitari on tosi suuri. Samalla luokalla voi olla oppilaita aina seitsemänvuotiaasta nuorisoikään asti.

Jos kantakaupungin alakoulujen valmo-ryhmät ovat pullistelleet väkeä, on ryhmien vanhimpia oppilaita siirretty Lyseolle yläkouluikäisten ryhmään. (HäSa)

Menot