fbpx
Kanta-Häme

Rehtorilta kova vastaehdotus hallituksen leikkauksille: Yhdistetään korkeakoulut

 
Pieniä korkeakouluja pitäisi yhdistää suurempiin, ehdottaa Suomen yliopistot Unifin puheenjohtaja Kalervo Väänänen.
 
– Neljäntoista yliopiston sijaan Suomeen riittäisi viisi vahvaa alueellista yliopistokeskittymää. Esimerkiksi Vaasan yliopisto voisi olla Turun yliopiston yhteydessä ja Lapin yliopisto Oulun yliopiston, sanoo Turun yliopiston rehtorina toimiva Väänänen.
 
– Ikäluokat pienenevät, ja yliopistoilta vaaditaan riittävän isoa kokoa. Sen sijaan, että mennään vapaan pudotuksen taktiikalla, olisi reilumpaa tehdä tietoisia poliittisia ratkaisuja, Väänänen vaatii.
 
Yhdistymisillä saavutettaisiin tukitoimintojen säästöjä ja taattaisiin korkeimman koulutuksen säilyminen myös pienemmissä kaupungeissa.
 
Hallitusohjelmassa on laskettu, että maisterintutkintojen vähentäminen 20 prosentilla toisi lähivuosina 125 miljoonan säästöt. Väänäsen mukaan suunnitelma on huono, eikä sitä ole ajateltu loppuun asti.
 
– Maisterien karsiminen tarkoittaisi sitä, että Suomeen tulisi Helsinki-johtoinen korkeakoululaitos. Maakuntiin jäisi pelkkiä kandikouluttajia, akateemisen maailman farmiliigaa.
 
Väänäsen mukaan tällainen malli ei veisi korkeakoululaitosta eteenpäin, eikä opintojen jättämistä kandivaiheeseen saisi rohkaista yhtään enempää.
Suomessa on neljätoista tiedekorkeakoulua sekä Maanpuolustuskorkeakoulu, ja näistä valmistui viime vuonna liki 15 000 maisteria. Samaan aikaan valmistui 13 640 kandidaattia, alemman yliopistotutkinnon suorittanutta.
 
Yhä useampi korkeakouluun opiskelijaksi valittu tyytyy siis jo nyt alempaan tutkintoon.
 
– On hirveän vaikea kuvitella, että tulevaisuuden monimutkaistuvassa maailmassa selvitään kansan koulutustasoa madaltamalla. Koulutustason ja bruttokansantuotteen yhteys on aivan kiistaton, Väänänen sanoo.

Menot