fbpx
Kanta-Häme

Rehtorin valinta meni politiikaksi

Hämeen ammattikorkeakoulun rehtorihaun pitkittymisen taustalla ovat poliittiset erimielisyydet.

Hamkin yhtymähallitus päätti maanantaina jatkaa hakuaikaa toukokuun lopulle. Päätös syntyi poikkeuksellisissa oloissa, kun molemmat puheenjohtajat istuivat jääveinä kokoushuoneen ulkopuolella.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Minna Lintonen (sd.) oli esteellinen käsittelemään rehtorin valintaa, sillä hän on hakenut itse toiseksi vararehtoriksi. Yllättäen myös varapuheenjohtaja Kai Heimonen (kok.) jääväsi itsensä pois päätöksenteosta, sillä yksi loppusuoralle edenneistä hakijoista, Hyria Koulutuksen johtava rehtori Jarno Tuimala on hänen esimiehensä.

– En ole yhtymävaltuuston jäsen, eli loppupeleissä en muutenkaan osallistuisi varsinaiseen valintaan. Maanantaina minua vastaan nousi kuitenkin aika kovaa kritiikkiä, joten totesin viisaimmaksi jäädä pois päätöksenteosta, ettei kenellekään tule valitusperusteita, Heimonen selittää tilannetta.

Lintosen ja Heimosen jäävättyä itsensä hakuajan jatkopäätös syntyi äänin 5–5. Rivijäsenestä kokouksen puheenjohtajaksi valitun Veikko Mikkolan (sd.) ääni ratkaisi asian.

Musta hevonen tulossa?

Kulisseissa puhutaan, että keskusta ja kokoomus olisivat jo päässeet yhteisymmärrykseen uudesta johtajasta, mutta se ei sopinut SDP:lle, joka halusi jatkaa rehtorinhakua.

Onko tässä kyse poliittisesta kiistasta?

– No siltä se vähän näyttää. Ihmettelen sitä hirveästi, kun Hamkin rehtorin tehtävä ei ole poliittinen tehtävä. Kyllä meidän pitäisi tehdä valinta osaamisperustein, Heimonen vastaa.

Hän muistuttaa, että 18 hakijan joukosta oli varaa valita.

– Myös viimeiset kolme ehdokasta edustivat erilaisia vahvuuksia. Mutta tässä nyt kävi näin, Heimonen vastaa.

Hän ei osaa sanoa, onko kisaan tulossa vielä viime metreillä jokin täysin uusi nimi.

– Sitä minä en tiedä. Nyt olemme aika lailla kysymysmerkkinä, Heimonen sanoo.

Hänen mukaansa yhtymähallitus keskittyy pääjohtajan hakuajan jatkuessa valmistelemaan vararehtoreiden valintaa.

– Tavoitteena on, että hallituksen kokouksessa 13. kesäkuuta päätetään sekä pääjohtajaesityksestä valtuustolle että vararehtoreista, Heimonen sanoo. (HäSa)

Menot