Kanta-Häme

Reijo tai Pale räppää ronskisti – Maalintekijä Janne Lahdesta tuli biisintekijä

Reijo/Pale eli rumpali Epe Liukkonen (vas.) ja kitaristi-räppäri Janne Lahti haluavat tehdä musiikkia, josta kuuluu ihminen läpi. Kuva: Pekka Rautiainen
Reijo/Pale eli rumpali Epe Liukkonen (vas.) ja kitaristi-räppäri Janne Lahti haluavat tehdä musiikkia, josta kuuluu ihminen läpi. Kuva: Pekka Rautiainen

Varoitus, seuraa juonipaljastus: keväällä iskelmätaivaaseen siirtynyt Reijo Taipale ei ymmärrettävästä syystä esiinny viikonloppuna Suisto-klubilla.

Sen sijaan lavalle nousee Reijo/Pale, eli puhekielessä Reijo tai Pale, joka on lätkäkaukaloiden maalintekijästä lauluntekijäksi muuttuneen Janne Lahden ja pitkän linjan rumpalin Erno ”Epe” Liukkosen kahden miehen orkesteri.

Mikä on tarina bändin nimen takana, Janne Lahti?

– Olen keksinyt huvikseni bändinimiä ja niille logoja. Sieltä se nousi noin 200 nimen laarista. Logoja ei ole yhtä paljon.

Kaksikko lämppää Atomiviikonloppuna, eli perjantaina ja lauantaina, Suiston lauteille Atomirotan. Luvassa on tupla-annos muun muassa räppiä.

Olette luonnehtineen musiikkianne härörockiksi. Voisitteko selittää?

– Alun perin piti vetää rajumpaa punkkia. On meidän omana luonnehdintana ollut muun muassa myös iskelmäpunk ja aikuisten lasten laulut. Sitten ulosanniksi tuli rap, mutta rockisti soitettuna, Lahti sanoo.

Genrerajat paukkuvat nykymusiikissa ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Kuuntelemme kaikenlaista musiikkia. Meidän musa on hybridi siitä, mitä on tullut kuunneltua, Liukkonen kertoo.

Mikä siis on pelin henki?

– Tehdä musaa, josta kuuluu ihminen läpi. Biisit esimerkiksi nauhoitetaan yhdellä otolla, eikä haittaa, vaikka virheitä pääsisi läpi. Se on elämää, Lahti sanoo.

Miten Reijo/Palen musiikki syntyy?

– Treenatessamme kelaamme yhdessä, että mitä Mike Patton tekisi.

Isolla äänellä varustettu yhdysvaltalainen laulaja Mike Patton (Mr. Bungle, Faith No More, Tomahawk) on häröilyn kuningas, joka vetää omaa linjaansa leuka pystyssä.

– Häröilyllä tarkoitamme, että voi tehdä mitä vaan, Liukkonen tähdentää.

 

Reijo/Palen biisissä Satuhahmon vapaapäivä riimitellään näin: Kolme pientä possua, kaksin käsin vetää kossua. Rölli imuroi hiivaa nokkaan, Barbi haastaa räsypokkaan.

Lahti täsmentää, että kappale ei ole mikään päihdeylistyslaulu, vaikka hän käsittelee raskaitakin aiheita mustan huumorin kautta.

– Jostain syystä ihmisillä ja eläimillä on tarve päihtyä. Kysymys kuuluu, että minkä takia? Uskon, että se johtuu siitä, että ihmisellä on sairas kiire, kun revitään koko ajan joka suuntaan, Lahti avaa.

Duo on julkaissut Spotifyssä kolme kappaletta, ja on tekemässä kahdeksan kappaleen debyyttilevyään, joka ilmestyy sitten kun ilmestyy.

– Levyä odotellessa keikalta voi ostaa Reijo/Palen t-paitoja, joten käteistä mukaan! Liukkonen kannustaa keräämään koko sarjan. HäSa

Atomirotta ja Reijo/Pale pe–la 20.9.–21.9. Suisto-klubilla. Showtime on kello 22.