Kanta-Häme

Reilu tukiraha vauhdittaa valokuituverkon etenemistä

Monnissa yli 200 taloutta sai valokuidun jo tammikuussa. Verkon rakensi kylälle perustettu oma osuuskunta Kuitu16, joka nyt myös huoltaa ja ylläpitää verkkoa.

– Ponnistus ei ole ollut nopea eikä helppo, mutta onnistuu, kun halua ja intoa riittää. Tietoa löytyy ja urakoitsijat osaavat työnsä. Tärkeintä on myyntityö. Verkkoon pitää saada liittymään riittävän iso joukko kylän taloista, sanoo osuuskunnan puheenjohtaja Pauli Pullinen.

Tarvetta alkaa olla taajamien lisäksi myös haja-asutusalueilla, kun langattomat yhteydet ruuhkautuvat ja yhteydet pätkivät yhä useammin. Monnin esimerkki kiinnostaa nyt esimerkiksi Lopella Järventaustan kylällä, jossa kyläyhdistys kiirehtii valokuidun saamista.

Hallitusohjelmaan sisältyvä digitalisaation edistäminen ja rahallinen tukeminen vauhdittaa hankkeita. Kunnat ovat heräämässä kitkattomien yhteyksien tarpeeseen. Digitalisaatio sisällytetään yhä useammin kunnan strategiaan.

 

Lopella on jo tämän vuoden talousarvioon varattu 300 000 euron investointimääräraha laajakaistahankkeeseen ja Hattula on käynnistänyt verkkosivuillaan tarvekyselyn asukkailleen.

Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto kertoo kunnan vasta alustavasti kartoittavan kuntalaisten tarvetta ja kiinnostusta nopeita yhteyksiä kohtaan. Minkäänlaisia päätöksiä tai edes etenemissuunnitelmia ei vielä ole laadittu.

– Kun kysely päättyy, kokoonnumme elokuun loppupuolella tarkastelemaan tuloksia ja pohtimaan jatkotoimenpiteitä, hän kertoo.

Lopen kehityspäällikkö Jyrki Käki kertoo kunnan selvittävän laajakaistaverkon toteuttamismahdollisuudet syksyn aikana. Kunta voi käyttää investointirahaa tukeakseen osuuskuntien tai yhtiöiden hankkeita. Kunta voi myös olla mukana koko kunnan kattavassa verkkoyhtiössä.

Lopella ei vielä ole tehty ratkaisuja valokuituverkon toteuttamisesta, mutta tavoite on saada hyödynnettyä Viestintävirastolta haettavissa olevaa Nopea laajakaista -tukea.

 

Järventaustan kyläyhdistyksessä valokuituhanketta voimalla ajava Esko Leino kertoo kulmakunnan kärsivän katvealueesta, jolla jopa matkapuhelimen toiminta on heikkoa. Internet-tv:t vaativat taloon ylimääräisen ulkoisen mokkulan ja langaton verkko ruuhkautuu.

– Kun maailma digitalisoituu, tarvitsemme pian varmat yhteydet, joiden avulla voimme keskustella nokitusten terveydenhoitajien kanssa. Tabletti auki napin painalluksella ja vastaanotto toimii. Tämä on vain yksi esimerkki palveluista, joita voimme käyttää kotoa käsin, Esko Leino miettii.

Kylällä tiedetään jo ainakin yhden yrityksen siirtävän toimintansa kylälle, kunhan kiinteä ja nopea laajakaistayhteys toteutuu. Kylä toivoo Lopen kunnan tavoin kuituverkon houkuttelevan myös uusia asukkaita kuntaan, joka sopii hyvin etätyöskentelyyn.

Esko Leino tietää myös Vojakkalan suunnalla puuhattavan osuuskuntaa valokuidun rakentajaksi. Siinä yhteydessä on kuulemma herännyt myös ajatus laajemmasta yhteistyöstä.

– Miksei kunnassa voisi olla eri kyläkuntien yhteistä, koko haja-asutusalueen kattavaa osuuskuntaa? Siitä voisi olla melkoinen etu, kun työt pystyttäisiin kilpailuttamaan laajemmilla harteilla, Leino pohtii.

Järventaustan kylällä valmistaudutaan osuuskunnan perustamiseen, mutta nyt edessä on rankin ja ratkaisevin työvaihe eli talouksien saaminen mukaan verkkoon. Sitä varten on saatava käsitys kustannusten suuruudesta.

 

Valokuituverkon toteuttamisen suurin hidaste on kotitalouksille kallis investointi. Pauli Pullinen kertoo kyselleensä muutama vuosi sitten omaan taloonsa yksityistä valokuitua, kun operaattorit eivät vielä tarjonneet alueellisia ratkaisuja. Tuolloin hinta olisi ollut 9 000 euroa. Nyt verkkojen rakentaminen on tukien myötä vauhdittunut ja hinnat pudonneet.

Monnissa Kuitu16 onnistui kilpailuttamaan urakat ja palvelun tarjoajan siten, että talon liittyminen verkkoon maksoi 1 500 euroa. Esko Leino epäilee, ettei harvaan asutun Järventaan kuituliittymää saada puristettua juuri alle 2 000 euron, vaikka hankkeeseen saataisiin Ely-keskuksen 60 prosentin ja kunnan 10 prosentin tuki.

– Monnissa kustannukset olivat 600 000 euroa, johon Ely-keskus edellytti 60 prosentin tukensa lisäksi kunnan osuudeksi 75 000 euroa, kertoo Pauli Pullinen. HÄSA

 

Monnin hankkeesta ja valokuiden hyödyistä enemmän osoitteessa Kuitu16.fi