Kanta-Häme

Lammin puutarha Miniverso työllistää jo viisi ihmistä – Minikasvia myydään kymmenissä kaupoissa

Puutarha Miniverso on kasvanut koko ajan lyhyen elämänsä aikana.
Tuuli Turkia puhdistaa kaksi päivää itäneiden rucolalaatikoiden pohjia ennen kuin kasvit pääsevät valohoitoon altakastelevalle tasolle. Kuva: Esko Tuovinen
Tuuli Turkia puhdistaa kaksi päivää itäneiden rucolalaatikoiden pohjia ennen kuin kasvit pääsevät valohoitoon altakastelevalle tasolle. Kuva: Esko Tuovinen

Kaikki alkoi Lepaan puutarhaoppilaitoksesta Hattulasta. Hamkin hortonomiopiskelijat Tuuli Turkia ja Ville Gullsten kokeilivat miniversojen kasvatusta soluasunnossa ja myivät sadon lähiruokapiiri Rekossa. Alku oli työlästä.

Pariskunta sanoo halunneensa aina puutarha-alan yrittäjäksi. Heille on erityisen tärkeää tuottaa puhdasta lähiruokaa.

Tällä hetkellä Lammin Mainiemessä kasvatetaan ainakin rucolan, herneen, retiisin, parsakaalin ja auringonkukan versoja, mutta viereisessä kasvihuoneessa kokeillaan jo inkiväärin ja kurkuman kasvatusta.

– Olemme kokeilleet ainakin 30 eri kasvin kasvattamista, sillä halusimme kasvien kasvavan meille sopiviksi miniversoiksi viikossa. Ei miniversojen kasvattamista missään opeteta. Kaikki pitää oppia oman kantapään kautta, Tuuli Turkia kertoo.

 

Hitaampaa yrittäjien vauhti hirvittää. Oman yrityksen, puutarha Miniverson, pariskunta perusti viime vuoden keväällä, kun he saivat vuokrattua kaksi kasvihuonetta Lammilta. Jo loppuvuonna palkattiin yritykseen ensimmäinen ulkopuolinen työntekijä. Nyt heitä on yrityksessä kolme.

– Tämä antaa meille mahdollisuuden keskittyä muuhun kuin puutarhan perushommiin. Esimerkiksi yrityksen markkinoinnissa on paljon töitä. Hoidamme kaiken lisäksi vielä itse tuotteiden jakelun, Ville Gullsten sanoo.

Tällä hetkellä puutarha Miniverson tuotteita myydään yli 40 liikkeessä pääasiassa eteläisessä Hämeessä sekä muutamassa ravintolassa. On mahdollista, että seuraavaksi aletaan tähyillä Tampereen suuntaan.

Rucola kasvatetaan turpeessa, josta se leikataan valmiina kauppaan vietäväksi ja pakattavaksi. Miniversot säilyvät jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Kuva: Esko Tuovinen
Rucola kasvatetaan turpeessa, josta se leikataan valmiina kauppaan vietäväksi ja pakattavaksi. Miniversot säilyvät jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Kuva: Esko Tuovinen

Miniverson kasvattajia on Suomessa vähän. Ville Gullsten sanoo, että tuottajia on lähinnä pääkaupunkiseudulla ja jokunen Turun ympäristössä. Kilpailua ei ole vielä paljon.

Käsitteenä miniverso on uusi, mutta tosiasiassa itujen ja versojen kasvatus oli muotia 80-luvun Suomessa. Silloin versot olivat keskenkasvuisia, mutta huomattavasti miniversoja suurempia Ville Gullsten sanoo, että heidän miniversonsa ovat todella pieniä.

Miniversot ovat hyviä C-, E- ja K-vitamiinien sekä proteiinin lähteitä.

– Meidän versomme viljellään turpeessa ja ne saavat vain puhdasta vettä ja auringonvaloa. Sähköä käytämme talvella kasvihuoneen lämmitykseen ja keinovaloon. Teemme kaiken käsityönä, sillä siinä voi samalla tarkkailla myös tuotteiden laatua, Ville Gullsten kertoo.

Miniversot korjataan aina viikon kasvattamisen jälkeen ennen kuin niihin pitää käyttää kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita.

 

27-vuotiaan Tuuli Turkian ja 30-vuotiaan Ville Gullstenin elämässä on ykköstilalla oma puutarha. He asuvat puutarhan toisessa kerroksessa olevassa kaksiossa ja pitävät sen verran vapaata, että pääsevät ulkoiluttamaan lapinkoira Odea.

Miniverson asiakkaita ovat ennen kaikkea ruokakaupat ja ruokaravintolat.

– Ei meillä ole suuria tulevaisuuden suunnitelmia, sillä yritys ottaa vasta ensiaskeleita. Tavoitteenamme on lisätä miniverson kasvatusta pienin askelin. Olisi hienoa, että saisimme toisen kasvihuoneen täyteen versoja. Nythän meille riittää vielä kasvihuoneen etuosa, Tuuli Turkia ja Ville Gullsten miettivät.

Puutarha-alan opinnot ovat vielä kesken, eikä niiden jatkaminen ole vielä ajankohtaista.

Mutta mikä on saanut tämän raumalais-kouvolalaisen parivaljakon jäämään Kanta-Hämeeseen?

– Miksei? Viihdymme hirveän hyvin Lammilla ja Mainiemessä. Täältä käsin on helppo laajentaa toimintaa, sillä esimerkiksi Tampereen seudulla on kovasti kysyntää. HäSa

Miniverso on vuoden vanha

Puutarha Miniverso perustettiin keväällä 2018.

Yritys toimii Lammin Mainiemessä.

Miniversojen lisäksi puutarha kasvattaa toisessa kasvihuoneessa muita kasviksia. Tomaatit korjattiin tällä viikolla.

Miniversot ovat lähiruokaa, mutta moni pitää niitä myös superfoodina.

Lähiruuan myynti kasvaa koko ajan.

Miniversot ovat hyviä C-, E- ja K-vitamiinien sekä proteiinin lähteitä.

Eri kasvien versoilla on erilaiset ravintoarvot.

Jokainen kasvilaji maistuu erilaiselta.

Kaikki viljely tapahtuu luonnollisesti ilman kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita.

Päivän lehti

25.1.2020