fbpx
Kanta-Häme

Reinojen ja Ainojen tarina ei päättynytkään konkurssiin - Valmistus siirtyy ulkomaille

Finlaysonin omistajat haluavat palauttaa tossut markkinoille. Valmistus siirtyy ulkomaille.
Reinot. Kuva: Seppo Pessinen / arkisto
Reinot. Kuva: Seppo Pessinen / arkisto

Tekstiiliyhtiö Finlaysonin omistajat ovat hankkineet Reino- ja Aino-tossujen tavaramerkin. Finlayson on mukana kaupassa pienellä osuudella.

– Meille tuli hirvittävä määrä puheluita, että voisitteko miettiä ja harkita asiaa. Ihan tavalliset ihmiset alkoivat olla yhteydessä, kertoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

Hänen mukaansa uudet omistajat haluavat uskoa siihen, että vanhoilla suomalaisilla ikonibrändeillä on mahdollista tehdä hyvää liiketoimintaa. Finlaysonilla koetaan myös, että yhtiöllä on osaamista tämän kaltaisten brändien suhteen.

– Jalkine- ja tekstiiliteollisuus ovat tietyllä tavalla lähellä toisiaan, Kurttila arvioi.

Valmistajaa etsitään ulkomailta

Suomessa tossuja ei tulla valmistamaan, vaan valmistaja etsitään ulkomailta. Kurttila muistuttaa, että tossuja valmistaneen yrityksen konkurssi osoittaa, ettei Reinojen ja Ainojen valmistaminen ole kannattavaa Suomessa.

Kurttilan mukaan valmistuksen osuus on vain noin 10 prosenttia tuotteen arvonmuodostusta. Tossujen suunnittelu, myynti ja tuotekehitys säilyvät tulevaisuudessakin Suomessa.

Reinot ja Ainot tulevat myyntiin Finlaysonin omissa myymälöissä sekä S-ryhmän Prismoissa ja Prisman verkkokaupassa. Tossuja on näin saatavissa joka puolella Suomea.

– On hienoa, että saamme turvata ikonisen brändin tulevaisuuden ja varmistaa, että näitä klassikkotuotteita on saatavilla koko Suomessa, sanoo käyttötavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Tossut alun perin 1930-luvulta

Reino- ja Aino-tossut suunniteltiin alun perin 1930-luvulla kylmien tupien lattioille.

– Finlaysonia, Reinoja ja Ainoja yhdistää pitkä historia ja kosketuspinta suomalaisten arkeen. Mietimme nyt rauhassa, miten kehitämme kansallisomaisuudeksi muodostunutta tuotetta. Lupaamme, että valmistus jatkuu kuitenkin viimeistään isänpäivään mennessä, Kurttila kertoo.

Isänpäivää vietetään tänä vuonna 10. marraskuuta. STT

Menot