Kanta-Häme

Rekisteri mullistaa rokotteiden turvallisuuden

Jo vuosikymmenen ajan valmisteltu ajantasainen kansallinen rokotusrekisteri ollaan vihdoin saamassa käyttöön ensi vuoden aikana. Tällä hetkellä jo yli puolet maan noin kahdesta sadasta terveyskeskuksesta toimittaa tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään rekisteriin.

– Näyttää hyvältä. Tunnelma on sellainen, että järjestelmä toimii aukottomasti vuodesta 2013 eteenpäin. Terveyskeskuksissa on tehty tosissaan hommia asian eteen, kiittää THL:n rokotetutkimusyksikön päällikkö Jukka Jokinen.

Muiden muassa Riihimäen seutu on jo mukana. Hämeenlinnasta ajantasainen tieto saadaan lähtemään rekisteriin alkuvuodesta, lupaa kaupungin tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari.

– Jouluviikolla tehtiin päivitys Effica-järjestelmäämme, mikä mahdollistaa rokote- ja muiden tietojen ajantasaisen lähettämisen THL:n tietokantoihin. Asia on työn alla, Nurmikari kertoo.

Kohu herätti

Yhteisen rokotusrekisterin rakentaminen on ollut vaikeaa johtuen juuri kuntien ja terveyskeskusten kiharaisista ja yhteen sopimattomista tietojärjestelmistä. THL:n Jukka Jokinen kutsuu sitä ”tiedonhallinnalliseksi spagetiksi”.

– Pikku hiljaa järjestelmiä, tietojen poimintaa ja kirjaamiskäytäntöjä on yhdenmukaistettu. Menetelmät ovat jo 95-prosenttisesti yhdenmukaisia, mutta kaikkialta tieto ei vielä siirry reaaliajassa. Niiltäkin paikkakunnilta tulemme saamaan tietoja takautuvasti, Jokinen kertoo.

Rokotusten kirjaaminen on ollut lakisääteistä jo vuodesta 2004 lähtien. Viimeisen silauksen rokotusrekisterin rakennusurakalle antoi sikainfluenssarokotteen aiheuttama narkolepsiakohu. Sen selvittämistä varten tiedot piti vielä kerätä kertapoimintana, mikä vei paljon aikaa ja oli hankalaa.

– Ehkä silloin lopullisesti nähtiin, kuinka tärkeää rokotusten kattava kirjaaminen ja tietojen ajantasaisuus on. Toki paljon oli ehditty jo työstämään asiaa muun muassa ohjelmistotoimittajien kanssa ennen kohuakin, Jokinen toteaa.

Automaattinen hälytys

Jokisen mukaan yhtenäinen rokotusrekisteri mullistaa rokotteiden kattavuuden, turvallisuuden ja vaikuttavuuden seurannan.

– Rekisterin käyttöönotto on kuin hyppäisi härkävankkuriajelusta Porschen rattiin, tutkija vertaa.

– Rekisteristä saatava tieto vaikuttaa suoraan kansallisiin rokotesuosituksiin. Pystymme yhdistämään tietoa suoraan esimerkiksi tartuntatautirekisteriin ja näemme, kuinka paljon kausi-influenssaa esiintyy enemmän rokottamattomilla, Jokinen kuvailee.

Rekisterin avulla myös rutiiniselvitysten teko helpottuu huomattavasti. Rekisteriin rakennetaan Jokisen mukaan myös automaattinen haittavaikutusten havaitsemisjärjestelmä. Sellainen olisi auttanut helpommin ja nopeammin havaitsemaan juuri sikainfluenssarokotteen ja narkolepsia yhteyden.

THL:n rekisteriin kertyy tietoa ainoastaan julkisesta terveydenhuollosta, vaikka yksityisellä puolella annetaan myös paljon rokotuksia. Yksityisen puolen seurantaan ratkaisu tulee vasta Kansallisen terveysarkiston myötä muutaman vuoden sisällä. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic