Kanta-Häme

Rekka-auton kokoinen varsa

Vuoden 2013 ravikuningattaren Mariminin ensimmäinen varsa menehtyi synnytyksessä viime vuonna. Marimin pääsi kuitenkin opettelemaan äitinä olemista, kun sai ottolapsekseen emänsä menettäneen lämminverivarsa Taiston keinoemovälityksen kautta.

Tänä vuonna Mariminin synnytys onnistui, ja orivarsa näki päivänvalon toukokuun 20. päivänä.

– Itse synnytys sujui hyvin, mutta Marimin sairasteli sitä ennen ja sen jälkeen. Tammalla oli kolibakteerin aiheuttama istukkatulehdus, joka vaati säännöllisen lääkityksen, jotta varsa pysyisi sisällä riittävän pitkään. Kun lääkitys lopetettiin, synnytys käynnistyi nopeasti, yhdessä Terhi Haukivaaran kanssa Mariminin omistava Esa Heikkinen kertoo.

Varsa yllätti omistajat jo synnytyksessä. Harvinaisen vaalea varsa syntyi kaksi viikkoa ennenaikaisesti, mutta oli jo tuolloin kooltaan valtavan suuri. Omistajille tuli siitä rekka mieleen, joten ori ristittiin Sisuminiksi.

– Meillä ei ole ikinä ollut noin suurta varsaa, Esa Heikkinen ihmettelee.

Iso koko ei Heikkisen mukaan ole eduksi tulevalle suomenhevosravurille, sillä sitä myöten massaakin tulee turhan paljon.

– Varsalla on mukava luonne, mutta se tuntuu olevan hirveän laiska. Kyllä treenihevonen saisi olla vireämpi. Tämä ei paljon juokse, vaan pysyttelee emän seurassa. Marimin puolestaan ei ole kauheasti tämänkään varsan perään, vaan näyttää olevan sen oloinen, että alkaa itse vierottaa.

Heikkisen ja Haukivaaran tallissa on nyt kolme tämänvuotista varsaa. Aino-Ilonan tammavarsa Iinamin syntyi viikon verran Sisuminia myöhemmin, ja varsan on saanut myös Mariminin siskon tytär Helmin, joka siemennettiin Vieskerillä. Sisuminin isä on Liising, jolla on liki 900 jälkeläistä, ja Iinaminin isä on Sipori.

– Kyllä me olemme ajatelleet pitää Sisuminin itsellämme, sillä Marimin on jo 17-vuotias, joten ei niitä varsoja välttämättä montakaan tule. Kaikki kolme varsaa ovat meille niin mieluisia, että on vaikea ratkaista, mikä tai mitkä niistä myydään, jos myydään. Kyllä nämä kaikki nykyiset hevoset vielä talliin mahtuvat, mutta se, miten niitä ehtii valmentaa, onkin jo eri juttu. Tällä hetkellä meillä on kaksi nelivuotiasta valmennushevosta, ja nyt tulevat nämä varsat päälle.

Varsat vierotetaan emästään noin puolen vuoden ikäisinä. Tulevaan ravihevosen elämään niitä totutetaan jo taluttelemalla, mutta ensi keväänä ne saavat vähän enemmän oppia tulevaa uraansa varten. Laidunkauden jälkeen varsoille laitetaan jo kärryt perään.

– Ei se keväinen opettelu millään lailla välttämätöntä ole, sillä varsat unohtavat aika hyvin opitut asiat laitumella.

Marimin odottaa jälleen perheenlisäystä. Ensi keväänä syntyvän varsan isä on Tuli-Viesker.

Mariminin vanha kilpakumppani, Jokioisten puolella asuva Lauri Malisen valmentama tamma 16-vuotias Oktaavia on niin ikään saanut ensimmäisen varsansa. Heinäkuussa syntyneen orivarsa Kiitävän isä on Kihisee.

Nyt Oktaavia on astutettu ypäjäläisen Matti Honkosen omistamalla Kokevalla. HÄSA