Kanta-Häme

Rekkaletka ottaa tänään torin haltuun – Lauantaina Ahvenistolla satamäärin kuljetuskalustoa

Perjantaina kaupunkiin saapuu satamäärin kuljetuskalustoa. 30 kuorma-autoa kulkevat letkassa kaupungin läpi torille.
Matti Vainio ja Rambon koristama auto kuuluivat viime vuoden torivieraisiin. Tänä vuonna torille lähtee pääasiassa ensikertalaisia. Kuva: Iiro-Pekka Airola
Matti Vainio ja Rambon koristama auto kuuluivat viime vuoden torivieraisiin. Tänä vuonna torille lähtee pääasiassa ensikertalaisia. Kuva: Iiro-Pekka Airola

Tawastia Truck Weekend kerää viikonloppuna Hämeenlinnaan jälleen kuljetuskalustoa ympäri Suomen.

– Keskiviikkona aamupäivällä ilmoittautuneita oli 220, kun siihen lisätään maahantuojien esittelyautot päälle, niin rekkoja on noin 250 kappaletta, tapahtuman monitoimimies Simo Vuorenpää Hämeenlinnasta kertoo.

Perjantaina noin 30 autoa ajaa letkassa torille, jossa kuljetuskalustoa voi käydä ihmettelemässä.

Letka kulkee Poltinahontien, Turuntien, Paasikiventien ja Viipurintien kautta torille. Kuorma-autot lähtevät Ahvenistolta noin kello 18 ja saapuvat torille noin puolen tunnin kiertoajon jälkeen.

Torille valikoituneet autot ovat pääasiassa ensikertalaisia. Kaikki eivät luonnollisesti mahtuisikaan mukaan letkaan.

– Perjantai-iltana, kun 250 kuorma-autoa ajaisi torille, niin siitähän syntyisi kaaos, Vuorenpää toteaa.

Lauantaina autot seisovat Ahvenistolla, jossa on järjestetty monenlaista ohjelmaa.

Tuote-esittelyjen lisäksi paikalla on esimerkiksi vikkeliä radio-ohjattavia autoja ja ohjelmaa lapsille. Tapahtumassa kuullaan myös elävää musiikkia.

– Pääasiana on kuitenkin autojen kokoontuminen ja esittely, ei sen isompaa karnevaalia, Vuorenpää sanoo.

Vuorenpään mukaan osallistujille ilmoitetaan, ettei autoja ole hyvä pitää tyhjäkäynnillä turhaan. Välillä autoja on pakko pitää tyhjäkäynnillä, jotta akkuja saadaan ladattua, mutta tarpeetonta jatkuvaa tyhjäkäyntiä ei Vuorenpään mukaan ole.

– Voin väittää, että tapahtuma on kesäaikaan yksi vähiten saastuttavia tapahtumia moottoriradalla. Muut autotapahtumat saastuttavat varmasti enemmän kuin meidän tapahtumamme.

Ympäristöä ajatellen myös kierrätys on otettu huomioon tapahtuman jätehuollossa.

Tapahtuma esittelee yleisölle kalustoa, jolla maito kulkee lähikauppaan, ja kertoo yleisesti suomalaisesta kuljetusalasta.

Vuorenpään mukaan Tawastia Truck Weekendissä halutaan tuoda esille myös se, että autonkuljettajat ovat nykyään ihan tavallisia ihmisiä.

– Kuljettajat eivät enää vain ole isoja rahtimahaisia lihapiirakkaa vetäviä ukkoja. On vanhempia ja nuorempia miehiä ja naisia. HÄSA

Päivän lehti

23.1.2020