Kanta-Häme

Rekkaliikenteen laittomuudet kuriin

Ensi keskiviikkona liikenne Helsingin ydinkeskustassa todennäköisesti tukkeutuu. Raskaan liikenteen kuljettajat ja kuljetusyrittäjät järjestävät eduskuntatalon edessä puolenpäivän aikaan mielenosoituksen. Useamman raskaan ajoneuvon kulkue ajaa Vuosaaren satamasta eduskuntatalolle, johon autot pysäytetään 15 minuutiksi.

Tempauksella kuljettajat haluavat kiinnittää huomiota raskaan liikenteen epäkohtiin Suomessa. Lista on pitkä, mutta sen kärjessä on kabotaasiliikenteen suitsiminen. Kabotaasiliikenteellä tarkoitetaan Suomen sisäisten kuljetusten hoitamista vieraan maan rekisterissä olevalla ajoneuvolla.

– Olen itse kentällä nähnyt ulkomaalaisen kaluston lisääntymisen. Tienvarsiratsioissa ulkomaisia autoja ei kuitenkaan juurikaan näy. En tiedä, tuntuuko sanktioiden kirjoittaminen poliisista turhalta, kun rahoja ei kuitenkaan saada perittyä, protestiajoa järjestävä forssalainen Jarno Heinonen sanoo.

Mielenilmaukset levisivät Ruotsista

Jonkin aikaa sitten Ruotsin oikeuslaitos vapautti makedonialaisen kuljettajan, jota syytettiin väärennetyistä asiapapereista. Päätös sai Ruotsissa aikaan ponnekkaita mielenilmauksia raskaan liikenteen kuljettajien ja kuljetusyritysten suunnalta.

Ruotsista tukimielenilmaukset ovat levinneet tässä vaiheessa yhteentoista maahan. Niiden joukossa ovat muun muassa Norja, Saksa, Iso-Britannia sekä Espanja. Myös Suomessa heräsi halu tukea ruotsalaiskollegoita, mutta pian todettiin, ettei kotimaassakaan kaikki ole niin kuin pitäisi.

Ruotsin malli halutaan Suomeen

Suomalaisten intoa omien asioiden ajamiseen lisäsi tieto siitä, että Ruotsissa pää on saatu auki ja lainsäädäntöön on tulossa muutoksia.

Heinosen mukaan yksi tuleva muutos on, että laittomasta liikennöinnistä voidaan jatkossa lätkäistä 40 000 kruunun eli reilun 4 000 euron sakko. Sakko on maksettava, ennen kuin autolla voi jatkaa matkaa.

– Me haluamme saman mallin Suomeen, eli valvovalla viranomaisella pitää olla oikeus periä sanktio ennen maasta poistumista, Heinonen selittää.

Heinosen mukaan protestin pyrkimyksenä ei ole kaiken ulkomaalaisen rekkaliikenteen kieltäminen, vaan ainoastaan laittomuuksien kitkeminen.

– Laiton liikenne vääristää kilpailua kohtuuttomasti. Ulkomaisen kaluston määrää Suomessa ei tilastoida mitenkään. Maahan tullessa kuljettajalta katsotaan passi ja kuormakirjat. Sen jälkeen kukaan ei valvo, mitä hän tekee, ennen kuin hän taas poistuu maasta, Heinonen kritisoi.

Yli sata ihmistä mukana

Ajatus rekkamielenosoituksesta eduskuntatalolla syntyi nopeasti ja on levinnyt yhtä nopeasti. Facebookissa tapahtumaan on ilmoittanut osallistuvansa yli sata ihmistä.

– Saman verran on heitä, jotka tulevat, jos vain ajoiltaan pystyvät. Autoja ei tule olemaan mukana näin paljon, mutta varmasti riittävästi.

Mielenilmauksen järjestäjät ovat kutsuneet mukaan valikoidusti kansanedustajia esimerkiksi laki- ja liikennevaliokunnista. Toiveena on, että yhteys saadaan myös liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikkoon (kok.).

Heinosen mukaan ainakin forssalainen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja hämeenlinnalainen Ismo Soukola (ps.) ovat ilmoittaneet ottavansa osaa mielenosoitukseen.

– Kansanedustajat voivat tulla ajon ajaksi autojen kyytiin. Ajon aikana on tarkoitus keskustella kuljettajien ja yrittäjien näkemyksistä ja siitä, minkä pitäisi muuttua.

Protestin lisäksi vuoden loppuun saakka kerätään nimiä nettiadressiin osoitteessa www.adressit.com. (HäSa)