Kanta-Häme

Remonteista ja siivousavusta ei tingitä

Turenkilaisen Kiljusen perheen yläkerrassa rakennetaan entisen vessan paikalle kylpyhuonetta.

– Olen tutustunut kotitalousvähennykseen vähän, mutta ei meidän remonttiratkaisut olleet siitä millään tavalla kiinni, sanoo Sanna Kiljunen.

Sama käsitys on myös seinälevyä kittaavalla Rakennus ja laatta M&L oy:n Olli Mäkisellä. Taantuma tai ei, remontteja on tehtävä silloin kun niitä on tehtävä.

– Vuodenvaihteessa on aina vähän hiljaisempaa, mutta aurinko ruokkii ihmisten remonttinälkää. Nytkin on kesään asti hienosti hommia, sanoo Mäkinen.

Saneeraus Kannisen yrittäjän mielestä taloussuhdanteita enemmän remontti-innostukseen vaikuttaa verottajan tempoileva linja vähennyksen suuruudessa. Vuoden 2012 alussa vähennys pieneni 3 000 eurosta 2 000 euroon, ja työn osuudesta sai vähentää 60 prosentin sijasta enää 45 prosenttia.

– Kun vähennyksestä lähti kolmasosa pois niin vaikuttihan se. Nyt remontoidaan vielä jonkun verran, kun on muutama ropo saatavissa takaisin, sanoo Timo Kanninen.

Vuosi sitten piti kiirettä

Kotitalousvähennyksen pienennys näkyy myös verohallinnon tilastoissa, joista tuoreimmat ovat vuodelta 2011. Vähennystä käytettiin tuolloin selvästi enemmän kuin edellisvuonna. Tästä on osittain kiittäminen yrityksiä, jotka muistuttivat markkinoinnissaan, että remontti kannatti tehdä mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin.

– Kyllä se meidän työssä näkyi, kun jouduimme vetämään rajaa kumman vuoden puolelle vähennykset menivät. Mutta meidän näkökulmasta kotitalousvähennysvaatimuksia on kyllä riittänyt koko ajan. Niitä tehdään todella paljon, sanoo Sisä-Suomen verotoimiston veroasiantuntija Liisa Toivola.

Vähennyksen suosiota ei voi arvioida kesken verovuoden, joten Toivola ei pysty vielä sanomaan, miten nykyinen taloustilanne vaikuttaa kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen. Hän muistuttaa, että samalla kun kotitalousvähennyksen euromäärää pienennettiin, laajeni sen pohja koskemaan mm. it-laitteiden asennustöitä ja lahjaksi annettavia koti- ja hoivapalveluja.

Leenan kotipalvelussa taantuma ei ole näkynyt töiden määrässä lainkaan.

– Niin paljon saa tehdä kuin jaksaa. Meillä on sellainen kymmenkunnan yrittäjän toimialaryhmä ja kaikki väittävät samaa, sanoo kymmenen vuotta alalla ollut Leena Vättö.

Vättö nosti hintojaan vuodenvaihteessa, osittain arvonlisäveron nousun takia.

– Ainoastaan yksi asiakas totesi, että nyt heistä tuli vähän pihejä ja vähensi käyntikertoja. Mutta koko ajan olisi tulossa lisää asiakkaita, kertoo Vättö. (HäSa)

Mainos