Kanta-Häme

Remontoitu Villa Kanttorilan historiallinen rakennus Lopella on tarjolla myös paikallisten käyttöön

Anne Lukana remontoi miehensä Olli Lukkarisen kanssa Lopen keskuskirkon vieressä sijaitsevan Villa Kanttorilan. Vanha lukkari-urkurin virka-asunto on nykyisin varattavissa erilaisiin tilaisuuksiin.

Lopelta kotoisin oleva Anne Lukana halusi ostaa Villa Kanttorilan, kun kuuli, että paikallinen seurakunta oli myymässä keskuskirkon vieressä sijaitsevaa rakennusta.

– Miljöö on kulttuurihistoriallisesti arvokas, kun se sijaitsee keskustassa aivan kirkon lähinaapurina, Lukana perustelee.

Villa Kanttorila oli aikaisemmin lukkari-urkurin virka-asunto. Kanttori muutti pois, jonka jälkeen Lukana voitti tarjouskilvan kiinteistöstä.

Tuore talonomistaja piti uudistetun Villa Kanttorilan avajaiset 16. päivä kesäkuuta.

Rakennus on ollut Lopen kirkonkylän keskustassa kohta lähes vuosisadan, mutta paikka on pysynyt hieman pimennossa paikallisilta.

– Moni avajaisvieras sanoi, että ei ollut tiennyt rakennuksesta, Lukana kertoo.

 

Remontti valmistui kesäkuun alussa. Lukana halusi yhdistää asunnossa sekä uuden että vanhan.

Ulkopuolelta rappuset saivat maalia pintaan, kaiteita kunnostettiin ja talon edusta sai uudet portaat.

Talo oli ennestään siksi hyvässä kunnossa, että sitä ei tarvinnut maalata ulkopuolelta. Rakennus sisältä oli valmiiksi keskuslämmitteinen.

Myös katto ja lattia olivat hyvässä kunnossa, ja ne käsiteltiin vain perusremontilla. Ikkunat pysyivät ennallaan.

Oviaukkoja sen sijaan suurennettiin. Joidenkin huoneiden välissä olivat aiemmin umpinaiset seinät. Nyt jokaisen huoneen välissä on oviaukko.

– Isonnetuilla oviaukoilla halusimme tuoda vanhaa taloa näkyville ja avartaa sitä, Lukana sanoo.

Vanhaa lattiaa otettiin esiin levytyksen ja muovimaton alta, jonka jälkeen se hiottiin ja maalattiin.

 

Taloa on sisustettu muun muassa kustavilaisella kalustolla. Kustavilainen tyyli on peräisin 1700-luvun loppupuolelta, ja se viittaa ruotsalaiseen uusklassismiin.

Kaikki asuntoon hankitut kalusteet ovat käytettyjä. Ainoastaan valaisimet ovat uudet. Anne Lukana on hankkinut kalusteensa eri puolelta Etelä-Suomea.

– Jokaisella esineellä on oma tarinansa ja historiansa. Olen kuullut kiinnostavia kertomuksia siitä, mistä tavarat ovat peräisin, Lukana sanoo.

Tarinat voivat olla traagisia. Esimerkiksi Varsinais-Suomesta taloon tuotu piano on henkilöltä, jonka tytär kuoli, ja äiti halusi luopua soittimesta.

Lukana ei ole etsinyt erilaisia tarinoita sisältäviä esineitä tarkoituksella, vaan taustatarinat ovat tulleet ilmi hankintahetkellä.

Lukana on itse historiantutkija, joka tekee väitöskirjaa Turun yliopiston hoitotieteenlaitokselle.

– Historia on kiinnostanut minua aina, joten luonnollisesti olen ostotilanteessa myös kysellyt kalusteiden alkuperää, Lukana toteaa.

 

Uudistunutta taloa on tarkoitus vuokrata tulevaisuudessa erilaisia tilaisuuksia varten.

Kesäkuun lopulla Villa Kanttorila oli vuokrattuna ensimmäistä kertaa hautajaisten muistotilaisuudelle.

– Paikalla oli tuolloin 30 ihmistä. Ihmisten on kätevää siirtyä paikasta toiseen, kun kirkko ja siunauskappeli sijaitsevat vieressä, Lukana sanoo.

Rakennuksessa on yhteensä 60 asiakaspaikkaa. Tilaa voi vuokrata monenlaisiin tapahtumiin, esimerkiksi ristiäisten, rippijuhlien tai häiden järjestämiseksi.

Lukana tekee yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Paikallistoimijoista Vojakkalan juhlatalo ja Marskin maja auttavat pitopalveluissa. Vuokraajalla on mahdollisuus tuoda tilaisuuksiin myös omat tarjottavansa.

 

Anne Lukana pyörittää myös Nurmijärvellä Krannin lähiruokatilaa yhdessä miehensä Olli Lukkarisen kanssa.

Villa Kanttorila on myös pariskunnan yksityiskäytössä. Kotiseuturakkaan yrittäjän on tarkoitus käyttää Villa Kanttorilaa vapaa-ajan kiinteistönä.

– Olen sydämeltäni loppilainen, joten halusin avata perinteisen paikan ihmisten käyttöön. Iloitsen, kun ihmiset pääsevät rakentamaan yhdessä kanssamme historiallisen Villa Kanttorilan tulevaisuutta, Lukana sanoo. HÄSA