Kanta-Häme

Remontti hilaa Seminaarin koulun vuokraa ylöspäin

Seminaarin koulun tilojen peruskorjaus- ja muutostyöt nostavat Hämeenlinnan kaupungin tiloista maksamaa vuokraa huomattavasti. Jo tänä vuonna vuokrakulut kasvavat noin 100 000 eurolla.

Jos korjaustyöt toteutetaan suunnitelmien mukaan, kaupunki maksaa koulurakennuksista parin vuoden kuluttua runsaat puoli miljoonaa euroa vuodessa enemmän kuin nyt.

Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtajan Raili Salmisen mukaan korjausten valmistumisen jälkeenkään maksettava 15,5 euron neliöhinta kuukaudessa ei ole kova, mutta koska neliöitä on runsaat 13 000, kertyy siitä maksettavaa. Nykyisellään neliöhinta on vajaat kymmenen euroa neliöltä.

Kaupungin ja Suomen Yliopistokiinteistöjen (SYK) keväällä 2012 solmimassa vuokrasopimuksessa sovittiin, että SYK omistajana vastaa peruskorjauksista ja tilamuutostöitä 6,2 miljoonaan euroon asti. Tämän summan ylittävät työt sen sijaan korottavat kaupungin tiloista maksamaa vuokraa sovitun kaavan mukaan.

Jo tähänastisten remonttien kustannukset ylittävät sovitun noin 1,5 miljoonalla eurolla. Lähivuosiksi on lisäksi luvassa ainakin vielä noin 6 miljoonan euron remontit, mikäli kaupunki niin päättää. Remontit teettää ja maksaa SYK, joka hyväksyttää esityksen hankkeiden vuokravaikutuksista kaupungilla.

Väistöjä koulun sisällä

Tällä hetkellä Seminaarin koulun tiloissa tehdään koulun liikuntasalin kosteusvauriokorjauksia, joiden kustannuksista vastaa kiinteistön omistaja. Kesän ja syksyn aikana on lisäksi tarkoitus remontoida myös liikuntasalin pukuhuoneita ja muita aputiloja sekä koulun pihaa. Tämän osan aloittaminen kuitenkin odottaa lasten- ja nuorten lautakunnan päätöksiä.

Myös 1920-luvun lopulla rakennetun D-osan peruskorjaus on siirtymässä alunperin suunnitellusta. Töiden oli tarkoitus alunperin alkaa jo heinäkuun alussa, mutta ne ovat nyt siirtymässä vuodella eteenpäin.

– Kyllä se osa siirtyy ihan koulutyön rytmityksenkin takia vuodella eteenpäin. Tarkoitus on muun muassa parantaa ilmanvaihtoa, tehdä väliseinäsiirtoja ja muutenkin peruskorjata luokkatiloja nykyaikaiseen koulunkäyntiin sopiviksi. Kyseessä ei kuitenkaan ole niin akuutti asia, ettei sitä voisi siirtää, kertoo opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa.

Hänen mukaansa koulun seuraavan lukuvuoden pitäisikin sujua ilman suurempia väistötoimenpiteitä. Tarkoitus on, että myös seuraavana vuonna luokat voisivat siirtyä remontin alta talon sisällä paikasta toiseen, sillä tilaa on.

– Kun remonttikokonaisuus on vuonna 2016 valmis, edessä on tilanne, että meillä on 10–15 luokkatilaa enemmän kuin nykyiselle oppilasmäärälle tarvitaan. En näe sitä kuitenkaan ongelmana. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi väistötiloina muiden koulurakennusten korjausten aikana tai mahdollisesti vuokrata muuhun käyttöön, Karrimaa selvittää.

Lasten ja nuorten lautakunta käsitteli muutos- ja korjaustöiden suunnitelmia ja niiden kustannusvaikutuksia jo toukokuun puolivälissä pitämässään kokouksessa, mutta päätti tuolloin palauttaa asian uudelleen valmisteluun. Ensi tiistaina lautakunta saa asian uudelleen eteensä lisäselvitysten kera. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic