Kanta-Häme Hämeenlinna

Etuajassa valmistunut remontti toi paloasemien klassikkovarusteen Hämeenlinnaankin – Katso video

Hämeenlinnan paloasemalla kuori on vanha, mutta lähes kaikki sen sisällä uutta.
Pinnat kiiltävät kilpaa pelastuspäällikkö Petri Talikan hymyn kanssa peruskorjatulla Hämeenlinnan paloasemalla. Halli täyttyy pian paloautoista, kun pelastajat aloittavat työnsä remontoiduissa tiloissa joulukuussa. Kuva: Esko Tuovinen
Pinnat kiiltävät kilpaa pelastuspäällikkö Petri Talikan hymyn kanssa peruskorjatulla Hämeenlinnan paloasemalla. Halli täyttyy pian paloautoista, kun pelastajat aloittavat työnsä remontoiduissa tiloissa joulukuussa. Kuva: Esko Tuovinen

Likipitäen kaikkiin paloasemille sijoittuviin jenkkileffoihin kuuluu klassikkokohtaus, jossa hälytys pärähtää soimaan, palomiehet liukuvat tankoa pitkin alas kiireellä autoilleen ja lähtevät pillit huutaen paahtamaan kohti palopaikkaa.

Tämä on mahdollista myös peruskorjatulla Hämeenlinnan palosemalla, jonne työntekijät palaavat vajaan kuukauden kuluttua 9. joulukuuta. Autohallin nurkkaan on nimittäin asennettu liu’uttava tanko palomiesten liikkumista sujuvoittamaan.

– Halusimme tällä tavalla kunnioittaa vanhaa kulttuuriperintöä. Se on edelleen hyvä, nopea ja turvallinen tapa liikkua kerrosten välillä, pelastuspäällikkö Petri Talikka perustelee.

Muutenkin toimintojen parempi sujuminen on ollut lähtökohtana, kun paloasemaa on remontoitu. Ulospäin muutos ei juuri näy, mutta sisällä kasvojenpesu ei jää epäselväksi: pinnat ja ikkunat on uusittu.

– Kuoret ovat vanhat, mutta talotekniikka on laitettu kokonaan uusiksi, Talikka kertoo.

 

Paloasema on noin sadan ihmisen työpaikka. Heidän kannaltaan merkittävimmät uudistukset liittyvät puhdas paloasema -malliin. Niin sanotut likaiset tilat on eroteltu muista, mikä parantaa merkittävästi työturvallisuutta ja -viihtyisyyttä.

– Ymmärrys paloasemasta on erilainen kuin silloin 1980-luvun alussa, kun tämä talo on rakennettu.

Esimerkiksi haitallisten aineiden kanssa tekemisissä olleet varusteet ja työvaatteet saadaan suoraan pesuun ja huoltoon, ennen kuin miehistö menee muihin tiloihin.

– Altistus asemalla oleville minimoidaan ja työskentely-ympäristö saadaan terveellisemmäksi, kun likaa ei levitellä ympäriinsä, Talikka selvittää.

– Aiemmin kun auto tuli keikalta, minäkin haistoin toimistossa joka kerta, jos miehistö oli ollut savussa.

 

Iso parannus on tullut myös sosiaalitiloihin. Nyt sekä miehille että naisille on aseman yhteydessä vastaavat ja asianmukaiset puitteet pukeutumiseen ja peseytymiseen.

– Kun tulin tähän taloon, täällä työskenteli yksi nainen. Tänä päivänä naisia on jo työntekijöistä merkittävä määrä, Talikka kertoo.

Paloaseman toisessa kerroksessa on edelleen toimistotiloja. Entisestä luokkahuoneesta on viilattu tilannekeskus, jossa työskentelevät jatkossa muun muassa päivystävä palomestari ja ensihoidon kenttäjohtaja.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen asiakaspalvelu toimii jatkossa paloaseman vieressä vanhan hätäkeskuksen tiloissa. Talikka arvioi, että siellä satunnaiset kävijät löytävät helpommin oikeaan paikkaan.

Myös liikenneturvallisuus tontilla paranee, kun asiakkaiden ja henkilökunnan pysäköintipaikat eivät risteä hälytysneuvojen reittien kanssa.

Talikka kertoo, että paloaseman yhteydessä oleva palomuseo säilyy ennallaan ja sille on rakennettu vara jopa pienelle laajennukselle. HäSa

Katso videoMiltä uudella paloasemalla näyttää? Hämeen Sanomien sovelluksesta tai hameensanomat.fi