Kanta-Häme

Rengaslukko on pelote

Kesäkuussa käyttöön otetut rengaslukot ovat olleet ahkerassa käytössä Hämeenlinnassa viime kuukausien ajan.

– Viime vuonna niitä asennettiin yhteensä seitsemän, tammikuussakin jo kaksin kappalein. Hämeenlinnan kokoisessa autokannassa se on aika paljon, sanoo Hämeenlinnan kaupungin vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen.

Tuhansia euroja ulosotossa

Lain mukaan viranomainen on saanut kiinnittää rengaslukon väärin pysäköityyn autoon jo vuoden 2012 alusta.

Ensimmäisenä kaupunkina järeämpiin pysäköintivirheiden torjuntaan lähti Kuopio, joka ensimmäisenä vuonna joutui käyttämään lukkoa vain kolmesti.

Rengaslukon tarkoituksena on turvata rästissä olevien pysäköintivirhemaksujen saaminen sekä tietysti ennaltaehkäistä väärinpysäköintiä.

Lukko voidaan kiinnittää sellaiseen väärin pysäköityyn autoon, jonka omistajalla on viisi maksamatonta parkkimaksua, tai jos se on seissyt samalla virhepaikalla kahden vuorokauden ajan.

Hämeenlinnassa maksamatta jääneitä pysäköintivirhemaksuja riittää. Kaupungilla on ulosotossa usean tuhannen euron edestä saatavaa.

Yksi rengaslukko maksaa kaupungille noin 350 euroa. Raatikainen pitää järjestelmää periaatteessa hyvänä, mutta se, kitkeekö se virhepysäköintiä toivotulla tavalla, jää hänen mukaansa nähtäväksi.

– Tälläkin hetkellä keskusta-alueella on useita autoja, jotka ovat niin sanotusti vaaravyöhykkeellä.

Lukko voi käydä kalliiksi

Forssan pysäköinnintarkastaja Asta Jaakkola kertoo niin ikään harkinneensa rengaslukkojen käyttöönottoa muutaman jatkuvasti maksut maksamatta jättäneen autoilijan vuoksi.

– Keskustelin Kari Raatikaisen kanssa aiheesta torstaina. Lukot kuulostavat kuitenkin aika kalliilta meidän tarpeeseemme nähden. Luulen, että Forssassa kurinpitotoimeksi riittää siirto-oikeus varikolle.

Rengaslukko voi käydä myös autonomistajan lompakon päälle. Lukko aukeaa 300 euron sakkomaksua vastaan. Myös rästiin jääneet pysäköintivirhemaksut on maksettava.

Jos auton omistaja ei ole pysäköinninvalvontaa itse yhteydessä, hän saa tiedon postitse.

Rengaslukko saa olla paikallaan korkeintaan kaksi viikkoa, jonka jälkeen auto viedään kaupungin varastolle. Sieltä sen saa lunastaa 230 euron maksua vastaan.

– Kyse on välinpitämättömyydestä. Yhteen autoon olemme rengaslukon joutuneet laittamaan jo kaksi kertaa. Toinen asiakas on joutunut maksamaan virheellisen pysäköinnin vuoksi yhteensä 1 100 euroa. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020