Kanta-Häme

Rengaslukko tulee Riihimäelle

Pääsiäisen jälkeen autoilijoiden kannattaa Riihimäellä pysäköidä autonsa entistä huolellisemmin. Kaupunki ottaa käyttöön pysäköinnin valvonnassa rengaslukon.

– Lain mukaan rengaslukkoa voidaan käyttää, jos samalle autolle on kertynyt viisi maksamatonta laillista pysäköintivirhemaksua. Siis kuudes virheellinen pysäköinti voi merkitä, että auton käyttöönotto edellyttää sekä rengaslukon avaamismaksun että kaikkien kuuden virhemaksun maksamista, kertoo Riihimäen kaupungin lakimies Hannu Tuominen.

Rengaslukon saa myös, jos auto seisoo virhepaikalla yli kaksi vuorokautta.

Riihimäellä rengaslukon avaaminen tulee maksamaan 160 euroa. Maksu on sama myös silloin, kun auto on hinattu liikennettä tai kunnossapitoa haittaavalta paikalta varastoon.

Lukko ja siirto ovat vaihtoehtoisia toimenpiteitä. Parkkisakko on 54 euroa, joten kuuden sakon ja rengaslukon hinnaksi kertyy 484 euroa.

– Rengaslukko on pelote, joka pistää välttämään pysäköintivirhemaksuja. Kun rengaslukkoa ei ole ollut käytössä, osa ulosottovelvollisista on jättänyt virhemaksut maksamatta, Hannu Tuominen toteaa.

Riihimäellä on yli 20 autoilijalla viisi tai useampi maksamaton parkkisakko. Enimmillään maksamattomia laskuja on kertynyt jopa 22. Autoa ei saa liikuttaa rengaslukon aikana eikä lukkoa tarvitse irrottaa ennen kuin kaikki maksut on suoritettu.

Riihimäellä ei ole maksullisia parkkipaikkoja, mutta lähes kaikilla paikoilla on aikarajoitukset.

Keltainen pelote

tepsii Hämeenlinnassa

Hämeenlinna otti rengaslukot käyttöön viime kesäkuun alusta lähtien. Vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen kertoo ensimmäisen puolen vuoden aikana seitsemän auton saaneen rengaslukon. Tänä vuonna on kiinnitetty vasta kaksi lukkoa.

– Meillä on 300 euron avausmaksu, joka on riittävän vaikuttava pelote. Pysäköintivirhemaksut näyttäisivät olevan hienoisessa laskussa. Ihmiset käyttävät mieluummin kolikkoa, korttia tai kännykkää kuin maksavat kalliin sakon, Raatikainen arvioi.

Hämeenlinnassa on muutamalla autolla edelleen yli viisi 40 euron pysäköintimaksua maksamatta. Rengaslukon saaneet autot on kaikki lunastettu kahden ensimmäisen viikon aikana. Seisominen kartuttaa rengaslukon avausmaksua 25 eurolla viikossa ja kahden viikon jälkeen auto voidaan siirtää varastoon. (HäSa)

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic