Kanta-Häme

Rengaslukkoja harkitaan Hämeenlinnan pysäköinninvalvonnassa

Rengaslukkojen käytöstä Hämeenlinnan pysäköinninvalvonnassa ei ole vielä päätetty.

Pysäköinninvalvojan Miia Luukon mukaan asia otetaan esille kevään mittaan.

– Lain mukaan rengaslukkojen käyttö tuli mahdolliseksi vuonna 2011. Alkuun monikaan kaupunki ei ryhtynyt niitä käyttämään, mutta pikkuhiljaa käyttäjien määrä on lisääntynyt, hän kertoo.

Väärin pysäköityyn autoon voi asentaa ajamisen estävän rengaslukon, jos autolle on kertynyt vähintään viisi maksamatonta ja lainvoimaista parkkisakkoa eli pysäköintivirhemaksua. Laki sallii myös auton siirtämisen kaupungin varastoon, josta auton haltija voi sen lunastaa.

Sekä rengaslukon irrottaminen että auton lunastaminen varastosta edellyttää kaikkien rästien sekä lunastusmaksun maksamista. Esimerkiksi Kuopiossa lukon irrottamisesta peritään 250 euroa.

Miia Luukon mukaan pysäköinninvalvojat tuntevat kaupungin ongelmapysäköijien autot. Parkkisäännöistä ja -sakoista piittaamattomia on vain muutamia, mutta heistä on harmia ja maksujen periminen sekä käy kalliiksi että teettää paljon työtä..

– Rengaslukkojen hankkimisella ja avaustaksan määrittelemisellä voisi olla pelotevaikutus, Miia Luukko sanoo.

Hämeenlinnassa parkkisakko on tällä hetkellä 35 euroa, mutta sen korottamista 45 euroon on esitetty sisäministeriölle. Korotettua maksua koskevaa asetusta odotetaan maaliskuussa ja korotus tullee voimaan huhtikuussa.

Lain mukaan ministeriön on vahvistettava kunkin kaupungin parkkisakon suuruus asetuksella. Maksimisumma voi olla 80 euroa. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic