Kanta-Häme

Rengassesonki kiihtyy vasta huhtikuussa

Keväinen sää ja sulaneet tienpinnat ovat jo houkutelleet jotkut autoilijat vaihtamaan autoonsa kesärenkaat.

Autoliitto muistutti viime viikolla, että renkaita ei kuitenkaan kannattaisi rynnätä vaihtamaan heti, kun ensimmäiset lämpimät ja kuivat päivät saapuvat.

Liiton tiedotteessa huomautetaan, että keväällä aurinko sulattaa tien varressa olevia penkkoja ja sulamisvedet valuvat väistämättä osittain myös tielle. Iltaisin sulamisvesien kastelemat tienpinnat jäätyvät todella liukkaiksi. Lisäksi keväällä tiet ovat erityisen huonossa kunnossa ja liukkaus saattaa yllättää talvirenkaillakin ajavan kuljettajan.

Rengasliikkeissä kesärenkaiden vaihtoon ei vielä ole ruuhkaa. Turengissa toimivan Keskipinta oy:n Reijo Pesonen kertoo, että renkaita on vaihdettu vasta muutamaan autoon.

– Viime viikolla vaihdoimme kevään ensimmäiset renkaat. Huhtikuun alkupuolella sesonki alkaa varmaankin kunnolla, Pesonen sanoo.

Myös Parolan Rengas ja Auto -liikkeessä renkaita on vaihdettu vasta vähän. Yrittäjä Pasi Kesäläinen odottaa kollegansa tapaan kiireisimmän ajan alkavan kuun vaihteen jälkeen.

– Olen koittanut asiakkaita vähän toppuutella. Itse en vielä tässä kuussa vaihtaisi renkaita, Kesäläinen sanoo.

Tulevaisuudessa rengasruljanssi keväisin ja syksyisin ei välttämättä ole enää entisensä, sillä liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteilla tieliikennelain kokonaisuudistus, jossa suunnitellaan muutoksia myös talvirengasmääräyksiin.

Tällä hetkellä talvirenkaita on lain mukaan käytettävä joulu-, tammi- ja helmikuussa. Uudessa laissa talvirenkaita olisi käytettävä marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana silloin, kun sää tai keli sitä edellyttää. Auton kuljettajalla olisi vastuu arvioida, milloin talvirenkaita pitää käyttää.

Ministeriön mukaan yksittäistapauksessa liikenteenvalvoja, käytännössä useimmin poliisi, määrittelisi ovatko olot sellaiset, että talvirenkaita olisi käytettävä. Väärästä rengasvalinnasta voitaisiin määrätä liikennevirhemaksu.

Reijo Pesonen ja Pasi Kesäläinen eivät usko, että uusi laki toisi suuria muutoksia ihmisten käyttäytymiseen.

– Suomessa on talvirenkailla ajettu niin pitkään, että monet autoilijat kyllä tietävät, milloin on sopiva hetki vaihtaa, Pesonen pohtii.

– Eihän se talvirengaspakko nytkään ole kuin kolme kuukautta. Luulen, että muutoksella ei meille olisi hirveästi vaikutusta. Kyllä monet varmasti silti vaihdattavat renkaat, Kesäläinen sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan kannata suunniteltuja muutoksia. Teija Vekka-Pirhonen Rengas-Vekasta sanoo, että hän on niitä vastaan.

– En usko, että poliisi haluaa kiistaa kolaripaikoille. Ja jos on kesärenkaat, ajokeli muuttuu ja aiheuttaa kymmenen auton ketjukolarin, niin miten vakuutusyhtiö siihen suhtautuu, Vekka-Pirhonen sanoo.

Hänen mukaansa muutos vaikeuttaisi rengasliikkeessä myös sesonkityöntekijöiden rekrytointia.

– Nyt tilannetta on helppo ennakoida, tämä on niin selkeä systeemi. HÄSA

Päivän lehti

28.5.2020