fbpx
Kanta-Häme

Rengon ja Mainiemen vastaanottokeskukset suljetaan

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten määrä supistuu edelleen. Esimerkiksi Hämeenlinnassa Rengon ja Mainiemen vastaanottokeskukset suljetaan ensi keväänä, koska Maahanmuuttovirasto irtisanoo sopimuksia vastaanottokeskusten ylläpitäjien kanssa.

Lammin Mainiemi suljetaan maaliskuun loppuun mennessä ja Rengon yksikkö 4. huhtikuuta mennessä.

Rengon vastaanottokeskusta ylläpitää Pihlajalinna oyj, ja Mainiemeä Suomen Punainen Risti. Rengon yksikössä asuu 105 turvapaikanhakijaa (kaikki miehiä) ja työskentelee kymmenen henkilöä, Mainiemessä on noin 190 turvapaikanhakijaa ja yksitoista työntekijää.

– Vastaanottokeskusten vähentäminen ei tullut meille yllätyksenä, mutta se oli yllätys, että niitä lähtee Hämeen piiristä neljä, sanoo Minna Jussila, joka työskentelee SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtajana.

Mainiemen lisäksi Hämeen piirin keskuksista suljetaan Forssan, Ruoveden ja Nastolan vastaanottokeskukset.

Hämeenlinnaan jää vielä SPR:n Lammin vastaanottokeskus sekä Harvialan yksikkö, jota ylläpitää Valtion koulukodit. Iittalan vastaanottokeskus lakkautettiin heinäkuussa, ja Evon yksikkö on aiemmin päätetty lakkauttaa marraskuun lopussa.

Minna Jussila kertoo, että lakkautettavien yksiköiden henkilöstöä informoitiin tulevasta keskiviikkona.

– Meillä on yksitoista henkilöä töissä Mainiemessä, ja suurimmalla osalla on vakituiset sopimukset. Meidän täytyy käydä yt-neuvottelut ja katsoa kokonaisuus uudestaan Hämeen piirissä.

– Toisaalta yhtään ei tiedä, miten tilanne vielä ehkä muuttuu, sillä eihän pakolaisuus ole mihinkään loppunut. Jouluun asti voidaan mennä rauhassa.

Mainiemen yksikkö perustettiin Hämeenlinnan Lammille viime vuoden syyskuussa. Rengon yksikkö aloitti toimintansa lokakuussa.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä majoituspaikkoja runsaalla 2000:lla pääosin maaliskuun loppuun mennessä. Syynä on se, että paikkoja arvioidaan tarvittavan nykyistä vähemmän.

Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 23 000 paikkaa. Paikkojen määrä vähenee jo syksyn ja talven aikana noin 7 000:lla, kun aiemmin keväällä ilmoitetut irtisanomiset tulevat voimaan. HäSa

Menot