Kanta-Häme

Rengon kirjastolla ei ole hätää

Renkolaiset voivat huoahtaa helpotuksesta, sillä kaupunki ei enää suunnittele Rengon kirjaston siirtämistä koulun yhteyteen. Tätähän pelättiin vuosi sitten. Mutta renkolaiset eivät ainoastaan pelänneet, vaan he alkoivat toimia aktiivisesti kirjastonsa puolesta.
 
He järjestivät yleisötilaisuuden, joka pullisteli väkeä, he keräsivät nimiä kirjastonsa puolesta ja perustivat työryhmän, joka oli aktiivisesti yhteydessä kaupungin virkamiehiin.
 
Kouluajatus …kuopattiin
Nyt Hämeenlinnan kirjaston palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi sanoo, että kouluajatus on kuopattu.
 
– Ilmeni, että koululla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tilaa kirjastolle.
 
Renkolaiset vastustivat koululle siirtoa erityisesti siksi, ettei koulu sijaitse aivan Rengon keskustassa. Runsaan kilometrin matka olisi vaikeuttanut erityisesti vanhusten pääsyä kirjastoon – vanhuksiahan asuu erityisesti juuri keskustassa.
 
Lisäksi monet ikäihmiset käyttävät kirjastoa tauko- ja bussinodottelupaikkanaan, kun käyvät muutenkin asioilla keskustassa.
 
– Rengon lainat kasvoivat hyvin viime vuonna, kirjasto on hyvässä asemassa, sillä renkolaiset ovat ottaneet sen yhä enemmän omakseen. Lisäksi yhteistyö koulun kanssa on alkanut toimia tosi hyvin, Isokivijärvi luettelee Rengon kirjaston vahvuuksia.
 
Lainamäärät …kasvaneet joka vuosi
Sitä paitsi lainamäärät eivät kasvaneet vain viime vuonna, vaan ne ovat kasvaneet joka vuosi kuntaliitosvuodesta 2009 lähtien. Renko erottuu tällä tavoin edukseen muista Hämeenlinnan sivukirjastoista. Viime vuonna kaunokirjallisuuden lainaus lisääntyi Rengossa lähes kuusi prosenttia ja tietokirjallisuuden lainaus peräti runsaat 17 prosenttia.
 
Rengon kirjaston siirtoa pohdittiin viime vuonna siksi, että nykyiset tilat ovat turhan isot ja kalliit. Siksi kaupunki pohtii edelleen, voisiko osan tilasta ottaa johonkin muuhun käyttöön.
 
Tätä pohti myös renkolaisten oma kirjastotyöryhmä.
 
– Olemme esittäneet, että kirjaston kymppitien puoleinen pääty voitaisiin erottaa väliseinällä ja muuttaa nuorisotilaksi, kertoo Renko-seuran puheenjohtaja Antti Leinikka. Leinikka on myös keskustalainen kunnanvaltuutettu ja Rengon entinen kunnanjohtaja.
 
Ei nuorisotilaa …kirjastotaloon
Renkoon tarvitaan uusi nuorisotila ensi syksynä, sillä nykyisten tilojen vuokrasopimus on irtisanottu. Tilathan ovat entisen kunnantalon alakerrassa, ja kaupunki on myymässä taloa.
 
Työryhmän ajatus ei kuitenkaan toteudu – kaupungin nuorisotoimi ei pidä kirjaston taloa hyvänä vaihtoehtona. Nuorisopalvelujen palvelupäällikkö Martti Hurskainen sanoo, että sen sijaan koulu on vahvoilla nuorisotilojen uudeksi paikaksi.
 
– Lisäksi meillä on aivan uusi vaihtoehto, josta en voi vielä kertoa.
 
Yksi asia, joka vahvistaa Rengon niin kuin muidenkin liitoskuntien kirjastojen asemaa, ovat kaupungin palvelupisteet. Rengon palvelupisteessä käy asiakkaita päivittäin.
 
– Suurin asiakasryhmä ovat kuntosalin käyttäjät. He ostavat meiltä avainkortteja. Lisäksi hoidamme esimerkiksi Hämeenlinnan asuntoihin liittyviä asioita. Tänne voi myös jättää toimeentulohakemuksia, kertoo Rengon kirjastonhoitaja Kirsi Kaulio.
 
Rengon kirjastossa on myös sosiaalityöntekijän työhuone. Sosiaalityöntekijä käy Rengossa erikseen sovittuna aikoina kerran viikossa.
 
Kouluyhteistyö …kukoistaa
Kiitetystä kouluyhteistyöstä vastaa Kirsi Kaulio. 
 
– Koulu alkoi käyttää kirjastoa entistä enemmän siinä vaiheessa, kun Nummenkylän ja Nevilän koulujen oppilaat siirtyivät Rengon kouluun. Nummella ja Nevilässä oppilaat olivat jo aiemmin tottuneet käyttämään kirjastoautoa.
 
Yhteistyö toimii myös päiväkodin kanssa. Aurinkopihasta tullaan kerran kahdessa viikossa kuuntelemaan Kirsi Kaulion tai palvelusihteeri-kirjastovirkailija Leena Vilosen pitämää satutuntia.
 
Jonkin verran kirjastossa järjestetään myös yleisötilaisuuksia. Esimerkiksi tammikuun lopussa pidetty runoilta keräsi yli 50 hengen yleisön. Järjestäjinä olivat muiden muassa Renko-seura ja kirjasto. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020