fbpx
Kanta-Häme

Rengon pappila saa asukkaat Keravalta

Rengon pappila on nyt virallisesti vaihtanut omistajaa. Kauppakirja allekirjoitettiin maanantaina.

– Uusi omistaja on keravalainen Kari Eskolin, joka muuttaa varmaan piankin perheineen pappilaan, kertoo Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talousjohtaja Kai Kauppinen.

Kaupasta uutisoitiin jo toukokuussa, jolloin kerrottiin, että Eskolin on tarjonnut pappilasta seurakuntayhtymän pyytämän lähtöhinnan eli 295 000 euroa.

Kirkkohallitus hyväksyi kaupan juhannusviikolla.

Pappilakauppaa on jouduttu valmistelemaan pitkään. Välillä näytti siltä, että pappila menee turkulaisen matkailuyrityksen omistukseen, mutta kauppa kariutui viime syksynä, ja kohde laitettiin keväällä uudelleen myyntiin.

Kauppaan kuuluu pappilan päärakennus, talousrakennuksia sekä 1,8 hehtaarin maa-ala. Päärakennuksen ulkoasu on 1900-luvun alusta, mutta runko peräti 1700-luvulta.

Pappilan asunto-osa on ollut ilman asukkaita siitä lähtien, kun kappalainen (entinen Rengon kirkkoherra) Soili Juntumaa jäi eläkkeelle ja muutti toiselle paikkakunnalle vajaat kolme vuotta sitten.

Pappilan toisessa päässä on toiminut pitkään seurakunnan päiväkerho. Sille on järjestetty uudet tilat Rengon kirjastotalosta eli Kiinteistö oy Rengon Härkäpirtistä. Seurakuntayhtymä menee siten kaupungin yhtiön Linnan Tilapalvelujen vuokralaiseksi.

– Julkisuudessahan on keskusteltu, että kirjaston tilat ovat kaupungille liian suuret ja kalliit. Tämä varmaan helpottaa tilannetta, kun tiloille tulee kirjaston lisäksi toinenkin maksaja. Vuokraamme kirjastotalosta vajaat sata neliötä, Kauppinen sanoo.

Hän arvelee, että myös moni perhe pitää siitä, että päiväkerho muuttaa aivan Rengon ydinkeskustaan. Pappilassa pidettyyn päiväkerhoon jouduttiin kulkemaan autolla.

Päiväkerholle on hyötyä myös siitä, että kirjaston lastenkirjat löytyvät heti seinän takaa.

Partiolippukunta Rengon Samoojat on pitänyt pappilan rippitupaa tukikohtanaan. Partiolaisille on järjestetty uudet tilat seurakuntatalolta.

Rengon pappila ei ole ainoa seurakuntayhtymän kiinteistö, josta seurakuntayhtymä haluaa luopua.

– Meillä on liikaa tiloja taloudelliseen kantokykyymme verrattuna. Monet kiinteistöt ovat ikääntyneitä ja vaatisivat kallista kunnostusta.

Kai Kauppinen kertoo, että työryhmän ehdotus seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiaksi on valmistumassa. Ehdotus julkistetaan syyskuun puolivälissä, ja annetaan kirkkovaltuutetuille tiedoksi 22. syyskuuta.

Tässä vaiheessa Kauppinen ei kerro, mitä kiinteistöjä poistolistalle esitetään. HäSa

Menot