Kanta-Häme

Rengon reviirillä kahdesta kolmeen sutta

Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan Kanta-Hämeen alueella liikkuvan lauman kooksi arvellaan kahta tai kolmea yksilöä.

– Käsityksemme lauman koosta ei ole talven aikana muuttunut, eli alueella liikkuu noin kolme sutta. Suurin osa havainnoista koskee kahta yksilöä, mutta myös kolmea yksilöä koskevia havaintoja on jokunen, riistapäällikkö Jyri Rauhala sanoo.

Rengon lauman alfauros ja toinen urossusi kaadettiin vuoden 2017 tammikuussa poikkeusluvalla. Rauhalan mukaan alfanaaras liikkuu alueella ja sillä on seuraa. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tiedossa onko pentuja syntynyt.

– Myöhemmin kesällä oltaneen viisaampia, sillä edelliset pennut vuonna 2016 näyttivät itsensä heinäkuun loppupäivinä. Merkkejä kiimasta on havaittu aiemmin tänä vuonna. Aika näyttää tapahtuiko lisääntymistä.

 

Lauman pienentyneestä koosta huolimatta susihavaintoja on tullut myös kevään aikana. Lumettomana aikana Rauhalan tietoon on tullut joitakin näköhavaintoja ja talvella jälkihavaintoja.

– Viimeisimpänä on sunnuntainen pihahavainto Rengosta. Tietysti pienentyneen yksilömäärän takia havaintoja on tullut vähemmän kuin lauman ollessa suurempi, Rauhala sanoo.

Luonnonvarakeskuksen arvio perustuu pääosin petoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin ja ulosteista otettuihin DNA-näytteisiin.

Susikannan tarkka määrittäminen on ollut vaikeaa ja eri tahot ovat tehneet toisistaan voimakkaastikin poikkeavia arvioita. Esimerkiksi vuonna 2010 Metsästäjäliitto arvioi koko maan susikannan kaksi kertaa suuremmaksi kuin Luke.

– Voi hyvinkin olla, että eri tahoilla on omia käsityksiään Rengonkin lauman koosta. Tämä on kuitenkin virallista tietoa ja virallinen arvio. Minulla ei ole mitään syytä epäillä, että reviirin tilanne olisi erilainen kuin Luken arviossa, Rauhala toteaa.

Poikkeuslupia susien kaatoihin ei ole haettu viime vuoden helmikuun jälkeen. HÄSA

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic