Kanta-Häme

Rengon susista runsaasti havaintoja

Riistakeskuksen paikallistoimisto on saanut kesän ja syksyn mittaan runsaasti havaintoja Rengossa liikkuvista susista. Riistapäällikkö Jyri Rauhala ei pysty yksilöimään määriä, mutta kertoo erityisesti pihahavaintoja tulevan paljon.

Rengon petoyhdyshenkilön Harri Mansikkamäen mukaan havaintoja tehdään lähes päivittäin. Osa havainnoista on näköhavaintoja, osa riistakameroiden tallenteita tai maastosta löytyneitä peuranraatoja. Hän arvioi, että noin 30–40 prosenttia havainnoista on tehty pihoista tai pihojen lähettyviltä.

– Sudet aiheuttavat pelkoa ja hämmennystä, vahinkoa ne eivät ole aiheuttaneet, hän sanoo.

Sudet liikkuvat laumassa, johon kuuluu alfaparin lisäksi neljä viime keväänä syntynyttä pentua sekä joitakin muita yksilöitä. Viime talvena Rengossa tiedettiin liikkuvan viisi sutta.

Vaikka suurin osa susihavainnoista on tehty Rengossa, ovat eläimet poikenneet toisinaan myös ainakin Kalvolan ja Hattulan puolella.

Viime viikon perjantaina Riistakeskuksen paikallistoimistoon ilmoitettiin Hattulan Halkorvessa tehdystä susihavainnosta. Lauman reviirin pohjoisraja kulkee viime talvena saatujen havaintojen perusteella näillä tienoin.

– Metsäkoneenkuljettaja kertoi nähneensä noin 40 metrin päässä 9–10 sutta. Meillä ole mitään syytä epäillä tätä havaintoa, sanoo riistasuunnittelija Sirpa Kuhlström.

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan kaikki tiedot viittaavat siihen, että Hattulassa nähty lauma on sama, mikä Rengossa on liikuskellut. Välimatka on reilut 10 kilometriä, eivätkä sudet kuntarajoja noudattele.

Toistaiseksi sudet näyttävät liikkuvan yhdessä laumassa. Jos eläimet lisääntyvät nykyistä tahtia, on Rauhalan mukaan mahdollista, että eläimet jakaantuvat jossain vaiheessa pariksi laumaksi.

Varmempaa tietoa susien määrästä saadaan odotella siihen saakka, kunnes lumi tulee ja eläinten jälkiä päästään laskemaan. Rauhala kertoo viime talvena arvioineensa, että koko Riistakeskus Etelä-Hämeen liikkuisi 6–8 sutta. Lukuun olisivat sisältyneet Rengon susien lisäksi satunnaiset kulkijat.

Virallisen arvion susikannasta antaa Luonnonvarakeskus (Luke). Lukesta kerrotaan, että se on toimittanut tuoreen arvionsa Maa- ja metsätalousministeriölle. Ministeriö ei kuitenkaan vielä ole julkaissut tietoja.

Susihavaintojen takia Hämeenlinnan kaupunki jatkaa tänäkin lukuvuonna Rengossa susikuljetuksia. Koulukuljetuksen piiriin muutenkin kuuluvat oppilaat haetaan 10-tien molemmin puolin Rengossa liki pihasta asti. Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa arvelee, että sama tilanne saattaa jatkossa tulla eteen myös Kalvolan puolella. Kyselyjä susikyydeistä on kaupungille jo tullut.

Palvelusuunnittelija Kalle Lehtinen kertoo, että päätös susikyydeistä tehdään, jos näyttää siltä, että sudet ovat asettuneet pidemmäksi aikaa tietylle alueelle. HÄSA

Päivän lehti

18.2.2020