fbpx
Kanta-Häme

Rengossa huudellaan laskiaisena pitkiä pellavia

Luvassa on mäenlaskua, vanhanajan laskiaistarinoita ja -loruja, tulinäytös ja lauluesitys.
Rengon laskiaisriehassa kuullaan tarinoita vanhanajan laskiaisenvietosta. Kuvaaja: Museoviraston kansatieteen kuvakokoelma/Pekka Kyytisen kokoelma

Liukasta laskiaista, pitkiä pellavia ja sujuvaa luisua toivotellaan Rengossa järjestettävässä vanhanajan laskiaisriehassa 5. maaliskuuta kello 17–19.

Oikeana laskiaisena eli laskiaistiistaina pidettävä tapahtuma avautuu yleisölle illan hämyssä ja tulien loisteessa Härkätien museon ympäristössä.

Iloisessa koko perheen ulkoilmatapahtumassa on luvassa niin visailua, leikkipisteitä kuin laskiaisen perinnetietoakin ja lopuksi upea tulinäytös.

– Kuukausi takaperin lunta olisi ollut yllin kyllin, mutta nyt näyttää, että liukasta laskiaista joudutaan viettämään hieman vähälumisemmissa merkeissä, eivätkä lumikinokset mäenlaskijoita kanna. Paikan päällä riittää kuitenkin touhua ja tekemistä, lupaa tiedotteessa Johanna Henttinen Linnaseudun Ajan patina -hankkeesta.

Omat kelkat tai pulkat kannattaa ottaa mukaan sään mukaan.

Lisäksi buffetissa on tarjolla laskiaispullia, kahvia, kuumaa mehua ja makkaraa. Makkaranpaistoa varten on varattu nuotio.

 

Tilaisuudessa kuullaan kello 17.30 pieni laskiaistarina vanhanajan perinteistä ja laskiaisenvietosta, jonka jälkeen esiintyy Eläkeliiton Rengon yhdistyksen lauluryhmä.

Kello 18 on luvassa vanhoja laskiaisloruja, ja illan hämärtyessä tapahtuman huipentaa upea tulitaiteilija Mari Metsälän upea tulinäytös kello 18.30.

Tapahtumassa on jaossa myös uunituore Ajan patina -hankkeen Laskiaissanomat, johon on koottu laskiaisen perinteitä meiltä ja maailmalta.

 

Laskiainen oli entisaikaan karnevaalimainen tapahtuma, talvitöiden päätösjuhla ja kevään koittamisen rieha.

Lapsille oli tapana laittaa päähän letti juhlan kunniaksi. Tapahtumasta lapsille onkin jaossa palmikot ja silmikot kotiin viemisiksi.

 

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Järjestäjinä toimivat Linnaseudun Ajan patina -hanke ja Renko-Seura yhteistyökumppaneineen.

 

Vanhanajan laskiaisrieha Härkätien museon (Sajatie 2, Renko, Hämeenlinna) ympäristössä 5. maaliskuuta klo 17–19.

 

 

Menot