Kanta-Häme

Rengossa kaadetaan kaksi sutta

Susien kaatamisesta tehtiin päätös keskiviikkona. Perusteena on eläinten jatkuva liikkuminen asutuksen läheisyydessä.

– Karkotusmenettelyä on kokeiltu, mutta se ei ole tuonut toivottua tulosta. Muuta keinoa ongelman hoitamiseksi ei ole, kertoo Etelä-Hämeen riistapäällikkö Jyri Rauhala.

Rauhalan mukaan kyse ei ole niin sanotusta kannanhoidollisesta kaatoluvasta.

– Poikkeusedellytyksenä on metsästyslain kohta, jossa perusteita ovat muun muassa yleinen turvallisuus sekä taloudelliset ja sosiaaliset syyt.

Sudet aiheuttavat alueella asuvien keskuudessa levottomuutta. Ihmisille tai eläimille Rengossa liikkuva vähintään kahdeksan suden lauma ei tiettävästi ole aiheuttaneet vahinkoa.

Hakemuksen takana olivat useat metsästysseurat Rengon, Hämeenlinnan ja Hattulan alueilta.

Sutta koskevia poikkeuslupia ei ole aikaisemmin Etelä-Hämeessä myönnetty. Viime vuonna haettu lupa oli ensimmäinen laatuaan, mutta tuolloin se evättiin.

Keskiviikkona Riistakeskus myönsi luvan myös kahden suden kaatamiseen Pohjois-Karjalaan, Nurmeksessa ja Lieksassa sijaitsevalle alueelle.

Ennen vuotta 2015 poikkeuslupia suden kaatamiseen myönnettiin vain erittäin merkittävien vahinkojen estämiseksi. Myöntämiseen oli erittäin tiukat kriteerit.

Koska lupia myönnettiin vähän, kärjistyi keskustelu niiden myöntämisestä.

– Hoitosuunnitelma päivitettiin talvella 2015 ja sen yhteydessä sallittiin susien vapaampi metsästys vuosille 2016–2018, kertoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.

Kokeilun pohjalta ministeriö on sallinut kuluvalle vuodelle 53 suden kaatamisen.

Määrään on laskettu mukaan muu kuolleisuus, kuten mahdolliset poliisin määräämät kaadot tai onnettomuuksissa menehtyneet sudet.

Niemen mukaan kaatolupia myönnetään nyt aiempaa lievemmin perustein. Ministeriö ei määrittele tarkkoja kriteerejä, vaan päätös on Riistakeskuksen asiantuntijoiden harkinnan varassa. HÄSA

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic